Kot smo na Mariborinfo napovedali, se je Lista za Maribor na današnjem izrednem kongresu v Mariboru preimenovala v Listo novinarja Bojana Požarja.

Novinar in urednik spletnega portala Požareport Bojan Požar je na današnjem izrednem kongresu postal predsednik Liste za Maribor, ki so jo po izvolitvi preimenovali v Listo novinarja Bojana Požarja. Stranka ima pod Požarjevim vodstvom ne le visoke ambicije na lokalni, ampak tudi na nacionalni in evropski ravni. 

Požar je že v ponedeljek za Mariborinfo potrdil, da bo stranka na jesenskih lokalnih volitvah nastopila pod imenom Lista novinarja Bojana Požara za Maribor in da imajo »mladega poslovneža«, ki bo kandidiral za mariborskega župana že izbranega. 

»Lahko vam povem, da gre za kandidata, ki bo zagotovo prišel v drugi krog. Je mladi mariborski poslovnež, nekje srednjih let, in ga pozna večina Mariborčanov,« je za Mariborinfo zatrdil Požar, a njegovega imena ni želel razkriti. »Zelo veliko možnosti ima, da postane naslednji župan Maribora. Ne verjamem, da bo župan znova Fištravec ali Kangler,« je dejal.

Požar: »Novi župan Maribora bo kandidat naše liste« 

Slednje je Požar še enkrat ponovil tudi na današnjem izrednem kongresu stranke. »Novi župan Maribora bo kandidat naše liste,« je napovedal in zanikal, da bi bil to Saša Arsenović. Požar, ki se je za vstop v politiko odločil po lanskih zgodbah z Magno v Mariboru in Kemisom na Vrhniki, sicer sam ne namerava kandidirati na lokalnih volitvah.

Zakaj politika?

»Kot novinar lahko nečednosti razkrivam, ne morem pa jih spreminjati,« je dejal. Da se pri tem opre na Listo za Maribor, je sklenil, ko ga je njen idejni oče Valter Pristovnik pred nekaj meseci povabil, da pomaga prenoviti stranko. Ta je bila ustanovljena pred 23 leti in je pomembno zaznamovala mariborsko politiko, še posebej v času županovanja njenega dolgoletnega predsednika Alojza Križmana, na volitvah leta 2014 pa ni več prišla v mestni svet.

»V nekem trenutku smo spoznali, da smo se izpeli in da potrebujemo nove ljudi, nove energije, novo življenje. In lista se zdaj podaja na novo pot,« je pojasnil eden doslej vidnejših članov stranke Aleš Arih. »Stranko je treba pomladiti in našli smo človeka, ki je pripravljen prevzeti vajeti. Osebno sem prepričan, da smo se pravilno odločili,« je dodal Pristovnik.

Po njegovih besedah se s to potezo strinja tudi ustanovitelj stranke Alojz Križman. Ta se sicer današnjega kongresa ni udeležil, je pa v pisnem sporočilu zaželel novi ekipi uspešno pot naprej, poroča STA. Sedež stranke naj bi ostal v Mariboru, za novega predsednika pa je bil kot edini kandidat soglasno izvoljen Požar.

Požar: Ne bom razočaral

»Čeprav stopam v zame precej neznano, obljubljam, da ne bom razočaral,« je dejal v nagovoru udeležencev kongresa, med katerimi je bilo poleg nekaj več kot 40 dosedanjih članov Liste za Maribor še okoli 30 udeležencev, večinoma iz drugih delov Slovenije. Med njimi je bilo videti Bernarda Brščiča, Aljuša Pertinača, Rada Pezdirja, Teodorja Lorenčiča, Igorja Omerzo, Božidarja Novaka, Vilija Kovačiča in Sebastjana Jeretiča.

»Oblast me ne zanima. Ta rada pokvari ljudi. A nekdo mora opravljati javne funkcije. In če jih ne bomo mi, ki smo pametni in v srcu dobro mislimo, jih bodo oni drugi rade volje prevzeli,« je dejal Požar. Poudaril je, da v stranko ne bodo sprejeli »nikogar, ki se je doslej zapacal s strankarsko politiko ali korupcijo«, temveč le ljudi, »ki že imajo svoje poklice in plače in želijo nekaj narediti za to državo, ker jim ni vseeno«, še poroča STA.

Preimenovanje stranke je, kot je pojasnil, predlagal, ker »bo stal s svojim imenom in priimkom« za njo in ker ta ne bo več nastopala le na lokalnih, temveč tudi parlamentarnih in evropskih volitvah.

Program zajema 33 točk, med drugim ustanovitev posebne finančne policije za pregon gospodarskega kriminala, takojšnjo zamenjavo vodstva Slovenskega državnega holdinga in vzpostavitev stare uprave Luke Koper, konec čakalnih vrst v zdravstvu, povišanje splošne dohodninske olajšave, prepoved obdavčitve prometa s kriptovalutami, prepolovitev števila zaposlenih v pravosodju, ukinitev trajnega sodniškega mandata in sodnega sveta, legalizacijo konoplje, revizijo okoljevarstvenih dovoljenj za ekološko sporne obrate, projekta drugi tir in pogodb z Magno, krepitev nadzora na meji, povišanje kazni za nasilne in spolne zločine, zmanjšanje števila javnih uslužbencev ter vzpostavitev dežel oziroma pokrajin.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice