Jutri bo Slovenija prisiljena Hrvaško umakniti iz seznama varnih, zelenih držav.

V zadnjih dneh se je epidemiološka slika na Hrvaškem precej poslabšala, kot pravi vladni govorec Jelko Kacin pa je eden glavnih razlogov nočno življenje, ki ga pri naših južnih sosedih niso omejili. 

»Nekaj žarišč na Hrvaškem je posledica nekontroliranega druženja ob neupoštevanju fizične distance. V Sloveniji se tudi zato zmanjša število ljudi, ki se sme zbirati, in sicer iz 500 na 50. Še vedno smo ohranili možnost druženja do 500 ljudi, ko gre za organizirane prireditve, za katere je podano mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki omogoča, da se izda pozitivno soglasje. Gre za prireditve, kjer bo redarska služba in sedežni red s fizično razdaljo,« pojasnjuje Kacin.

V Slovenijo je bilo iz tujine v juniju uvoženih 44 okužb s koronavirusom, in sicer:

  • 16 iz Srbije,
  • 15 iz Bosne in Hercegovine
  • šest iz Kosova
  • po ena iz Rusije, Kazahstana, Švedske, ZDA, Hrvaške, Avstrije in Nemčije.

Nič več na zelenem seznamu, a v karanteno ne bo potrebno

Razmere na Hrvaškem so zaskrbljujoče. Kot pravi Kacin, bodo danes počakali na uradne številke, ki jih bodo dobili iz Hrvaške.

»V kolikor trendi držijo, bo jutri Hrvaška presegla kumulativno vrednost zadnjih štirinajst dni in bo imela več kot destet okužb na sto tisoč prebivalcev. Slovenija ima stroge kriterije. Nobena država, ki teh kriterijev ne izpolnjuje, ne more biti na zelenem seznamu. So države, ki imajo bolj ostrejše kriterije. Jutri bo Slovenija prisiljena Hrvaško umakniti iz seznama varnih, zelenih držav,« je dejal.

To sicer še ne pomeni, da je pot na Hrvaško odsvetovana, ampak je potrebna dodatna previdnost. Hrvaška bo tako pristala na rumenem seznamu, kar ne pomeni, da bi tisti, ki dopustujete na Hrvaškem, ob prihodu nazaj v Slovenijo morali v karanteno. Ta še vedno velja zgolj za primere, ko se v domovino vrnete iz držav, ki so na rdečem seznamu.

Hrvati naj zaprejo diskoteke in nočne klube

Kacin je še dejal, da preden bo Slovenija karkoli storila, se bo premier Janez Janša pogovoril s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem.

Vladni govorec je tudi večkrat poudaril, da Slovenija pričakuje od Hrvaške omejitev nočnega življenja, saj je to najbolj problematično z vidika širjenja okužb.

»Želeli bi si, da bi Hrvaška prepovedala in zaprla nočne klube, diskoteke in tudi velike prireditve in veseljačenja na prostem, kakršnih je na Hrvaškem vse polno,« je še poudaril.

Policija pripravljena pomagati pri nadzoru upoštevanja karantenskih odločb

Kot še pravi Kacin, je potrebno povečati učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb. Ta je po njegovih besedah absolutno nezadostna. Ministrstvo za notranje zadeve je ponudilo aktivno pomoč pri obiskovanju oseb v karanteni in kontroliranju njihovega zadrževanja v osamitvi. 

»Pristojna je sicer zdravstvena inšpekcija, ampak je pri tem aktivno pripravljena pomagati tudi policija. Ne more se zgoditi, da bi se inšpektor znašel v situaciji, brez da bi imel podporo ministrstva za notranje zadeve oziroma policije,« dodaja. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Ustasolandija raj za slovenceljne brez hrbtenice kateri si zelijo tuji bic na hrbtu

čarni vrag (nepreverjen)

Zaradi nočnih klubov v Zagrebi, zmanjšujemo število ljudi na prireditvaj v Sloveniji. Izgleda ka je enim vročina na možgane vdarila. Druga vroča točka so nune v đakovskon samostani. Slovenski turisti ne vejo niti kje je Đakovo, nej pa ka bi obiskovali nune v samostani. Planet opic Slovenija.

Haja (nepreverjen)

In kaj so s tem naredili? Nič! Ljudje bodo naprej hodili na Hrvaško in bodo hodili v nočne klube. Potem pa nazaj domov. Edino rdeči seznam nekaj pomaga! Takrat bi malo premislili, če se splača, da greš v karanteno ali ne. Sedaj se pa ni za Slovence nič spremenilo.

Starejše novice