Obrazne maske z bakrovim oksidom lahko predstavljajo potencialno tveganje za zdravje uporabnika.

Na nereguliranem trgu nekaterih držav članic Evropske unije so se pojavile obrazne maske z bakrovim oksidom za katere proizvajalec oziroma prodajalec trdita, da so namenjene izboljšani zaščiti uporabnika in zmanjšanju tveganja, ki ga predstavlja koronavirus. Te maske so lahko v prometu tudi v Sloveniji, opozarja Urad RS za kemikalije.

Obrazne maske z bakrovim oksidom

Trditev proizvajalca oziroma prodajalca, da bakrov oksid ščiti uporabnika pred koronavirusom bolj kot obrazna maska sama, ni podprta z nobeno študijo o učinkovitosti. Prav tako ni bila za omenjene maske narejena še nobena ocena tveganja za zdravje ljudi. To pomeni, da potencialni uporabnik (kupec) uporablja te maske na lastno odgovornost, še poudarjajo na uradu.

Bakrov oksid se sicer kot aktivna snov v EU lahko uporablja za zaščito lesa. Samo za ta namen so bile opravljene vse potrebne študije o učinkovitosti in ocena tveganja za varovanje zdravja ljudi in okolja.

Uporaba odsvetovana

Na podlagi navedenega Urad RS za kemikalije opozarja, da obrazne maske obdelane z bakrovim oksidom ne zagotavljajo nikakršne izboljšane zaščite pred koronavirusom in lahko predstavljajo potencialno tveganje za zdravje uporabnika, zato njihovo uporabo odsvetujemo.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jasnovidec (nepreverjen)

Vse te maske so na pogled enake in na nobeni nisem videl zapisano ali je z bakrovim oksidom ali ne.
Torej bi še lahko pojasnili kako jih razločiti,če že pišete o tem.

Kritik (nepreverjen)

Zakaj ne zapišete tip maske ? Izdelovalec je v vseh primerih Kitajska razen maske kmetijske ministrice,ki so iz domačega obrata izdelane na črno brez računa .

Lona (nepreverjen)

No ce ste to ugovili kot pred menoj vsi zapisujejo.. Kateri tip je to da smo osvesceni.. Sej ne more clovek vedet ce je tolko tipov mask.. Pa raznih proizvajalcev.. Noro.. Ce ze objavite naposite tip???? 😮

Kritik (nepreverjen)

Praviš ka je bilou pod Vogrami -oziroma Avstro-Ogrsko bokše. Kak si tou mislo, malo napiši ka mo tüj mi znali šteri smo nej živeli v toj klejti narodov , či je rejsan te bilou bokše. Kelko ges gledan stare slike, tou glij vö ne vidi tak. Nejsan Janšist pa itak ne ven ka zdaj mejšaš JJ tü notrik. Sploj ne razmin. Si klasičen primer skrajnoga levonje šteri sploj (isto kak skrajni desnjak ) ne vej več realno misliti.

A2A (nepreverjen)

Lahko prosim to v slovenščini napišeš,ker te nič ne razumem!
Kaj je z maskami ?

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Starejše novice