Končala se je večmesečna parlamentarna preiskava o sumih pranja denarja v NLB in Novi KBM Maribor. Po poročanju Siol.net je parlamentarna komisija pridobila številne nove informacije o pranju denarja v mariborski banki.

Na današnji zaprti seji bodo člani komisije obravnavali končno poročilo, z ugotovitvami pa bodo seznanili državni zbor. Po informacijah Siol.net bodo člani komisije danes odločali tudi o tem, ali bodo poročilo poslali policiji in tožilstvu. Tekom preiskave naj bi namreč odkrili več sumov kaznivih dejanj.

V mariborski banki skorajda nemoteno prali denar

Parlamentarna komisija naj bi po poročanju Siola iz pričanj in dokumentov pridobila številne informacije o tem, kako se je prek mariborske banke skorajda nemoteno pral denar. Že pred časom je Siol razkril številne zaupne dokumente Banke Slovenije, ki so potrdili, da sistem preprečevanja pranja denarja v Novi KBM v obdobju, ko sta bila na čelu banke Aleš Hauc in Robert Senica, ni deloval.

Med komitenti Nove KBM so bili celo pripadniki kriminalnih združb, povezanih z italijasnko mafijo N'dragheto.

Jeseni leta 2016 je račun pri Novi KBM odprla tudi Dijana Đuđić, ki je v sedmih mesecih dvignila skoraj dva milijona evrov denarja. Siol.net je pred časom razkril, da je Đuđićeva na zaslišanju v BiH povedala, da je denar izročala osebi iz najožjega kroga Mirana Vuka, župana Zavrča in nekdanjega lastnika družbe RM Vuk Holding.

Po informacijah, ki naj bi jih zbrala komisija, Đuđićeva mariborske banke ni izbrala naključno, saj naj bi dobro vedela, kje bo lahko svoje posle v Sloveniji nemoteno opravljala naprej, še poroča Siol.

Kdo je ukradel pečat častnega konzulata?

V Novi KBM je bil za nadzor nad preprečevanjem pranja denarja zadolžen izvršni direktor Primož Britovšek, ki pa je zaradi neučinkovitosti konec lanskega leta ostal brez položaja in službe v Novi KBM.

Po poročanju Siol.net naj bi komisija prišla do podatkov, da naj bi Britovšek leta 2014 odtujil pečat in del dokumentacije častnega konzulata Bosne in Hercegovine. Častni konzulat BiH je v Mariboru leta 2010 ustanovil pokojni Smail Festić, galerist in oče Britovškove partnerice Lejle Festić Britovšek, navaja Siol.

V tistem času naj bi v družini Festić izbruhnil hud spor zaradi razdelitve očetovega premoženja, Britovšek in njegova življenjska sopotnica pa naj bi iz očetove galerije, kjer je bil tudi sedež častnega konzulata, odnesla večje število umetniških del, zaradi česar naj bi ju preostali člani družine leta 2016 prijavili policiji, še poroča Siol.

Takrat naj bi izginil tudi pečat konzulata. Kdo razpolaga s pečatom, ni znano, prav tako ne, ali se uporablja za sporne posle, ki bi vključevali čezmejne pošiljke in prehode. Pečat častnega konzulata namreč zagotavlja popolno nedotakljivost pošte.

Častni konzulat v Mariboru še obstaja?

Oblasti obeh držav tako točno niti ne vedo, ali častni konzulat v Mariboru sploh še obstaja. Na slovenskem ministrstvu so namreč za Siol potrdili, da konzulat po smrti Smaila Festića ne deluje, a ostaja odprt po tem, ko so prejeli obvestilo veleposlaništva BiH, da bo predlagalo novega častnega konzula. Na veleposlaništvu BiH v Ljubljani pa so za Siol povedali, da konzulat v Mariboru sploh ne obstaja.

Kdo je Đuđićevi svetoval odprtje računa na Novi KBM?

Po podatkih Siol.net je Dijana Đuđić račun odprla v poslovalnici Maribor – centrala, ki jo vodi Darja Judar, žena Srečka Judarja, nekdanjega direktorja KBM Investa v času, ko je Novo KBM vodil Matjaž Kovačič. S Kovačičem je Judar poslovno sodeloval tudi po odhodu iz banke. V letih 2012 in 2013 je namreč nekaj časa bil lastnik Kovačičevega svetovalnega podjetja MK-Fin.

Poslanci, ki sestavljajo parlamentarno komisijo naj bi po poročanju Siola pridobili informacijo, da je Đuđićevi odprtje računa pri Novi KBM svetoval nekdanji direktor KBM Leasinga Igor Šujica, ki je s Kovačičem v preiskavi zaradi nepremičninskih poslov na Hrvaškem, v katerih je skupina Nova KBM izgubila skoraj 30 milijonov evrov.

Igor Šujica je to za Siol.net odločno zanikal. Đuđićeva pa je bila pred Novo KBM komitentka banke Sparkasse, kjer je od leta 2013 zaposlen tudi Šujica, še piše Siol. Sparkasse je leta 2016 Dijani Đuđić zaprla račun, domnevno zato, ker naj bi se znašla pod lupo urada za preprečevanje pranja denarja.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lauraas (nepreverjen)

Spet se proba vse porinit na Janšo.

Starejše novice