FOTO: Mediaspeed
Saša Arsenovič in Franc Kangler. Podjetnik in politik sta oba pravnika, a bi se težko razlikovala bolj kot se.

V Mariboru se obeta verjetno najbolj vroč dvoboj drugega kroga županskih volitev v državi. Volivci bodo v nedeljo odločili, ali se bo na županski stolček po šestih letih vrnil Franc Kangler ali bo nanj prvič sedel Saša Arsenovič. Slednjemu je v prvem krogu svoj glas namenilo 17 tisoč volivcev, Kanglerju tri tisoč manj.

Drugi krog lokalnih volitev v Mariboru ne bo le ustoličil novega župana, temveč bodo volivci tudi pokazali, kakšno vodjo si želijo za razvoj Maribora. Ne eni strani je podjetnik, ki predstavlja 'moderni' pogled na razvoj občine, na drugi strani pa izurjeni politik, ki se na podlagi svoje 'ljudskosti' rad zateka predvsem k infrastrukturnim projektom. 

Oba pravnika, a različna kot noč in dan

Kangler je izurjeni politik in nekdanji župan Maribora, ki so ga s tega mesta odstavile ljudske vstaje. Arsenovič je podjetnik, ki je predvsem z gostinskimi projekti oživel nekdaj zapuščene dele središča mesta, a je politično in retorično veliko slabše podkovani od svojega nasprotnika. 

»Za njim stoji elita, za mano pa preprosti človek,« je v kampanji večkrat poudaril Kangler. Pa to drži? 

Oba kandidata sta po izobrazbi pravnika, a sta si povsem različna. Če je Arsenovič 'čistokrvni' meščan, Kanglerja tudi zaradi kmetije v Zimnici volivci dojemajo kot 'podeželskega človeka'. Človeka, ki naj bi znal prisluhniti ljudstvu, čeprav ga je prav to ljudstvo pred šestimi leti z za Slovenijo še ne vidnimi demonstracijami odneslo z županskega stolčka.

Arsenovič se v volilni kampanji najbolj usmerja v ureditev središča mesta, kjer največ dilem, tako v strokovni kot laični javnosti vzbuja prometna ureditev Koroške ceste in Lenta. Na drugi strani Kangler precej poudarja obrobje mesta in druge kraje v občini.

Več kot očitno je, da se je Kangler v zadnjih šestih letih po odstopu z mesta župana posvetil osebni rast in oblikovanju gosposke drže. V predvolilni kampanji in tudi po prvem krogu volitev je odseval status gospoda in izurjenega politika, tako je tudi stopil v štab Arsenoviča, kjer sta si nekaj ur po zaprtju volišč podala roki ter tako napovedala drugi krog.

Arsenoviča in Kanglerja bi lahko primerjali tudi po gostilniško. Kot gostinec in lastnik več lokalov Arsenovič predstavlja eno stran šanka, kot ljudski človek in na trenutke populistični Kangler, pa drugo.

Kdo ju podpira?

Javno podporo Kanglerju je kot za zdaj edina javno podporo izrekla stranka SDS, ki je že sicer podpirala Kanglerjevo kandidaturo za župana. Nekdanjega župana jasno podpira tudi lastna stranka - Nova ljudska stranka Slovenije in SLS. Z zapisom na družbenem omrežju Facebook se je minule dni oglasil tudi sedanji župan Andrej Fištravec, ki se poslavlja s svojega položaja. V njem je poudaril, da ne podpira nobenega izmed preostalih dveh kandidatov, a številni uporabniki družbenega omrežja menijo, da je s svojo izbiro besed izrazil podporo Kanglerju.

Objavil je vijoličasto zastavo in opozaril na interese vijoličastega, ne zelenega Maribora. Fištravčeva ekipe je med volilno kampanjo Arsenoviču večkrat očitala, da je pod vplivom Ljubljane zaradi podpore stranke SMC in da je kandidat Ljubljane za župana Maribora. 

Veliko bolj široko podporo prejema Arsenovič. Podpirajo ga v Listi mladih, Stranki mladih - Zeleni Evrope, ki jo bo v mestnem svetu zastopal Igor Jurišič in Stranki medgeneracijskega sodelovanja in razvoja, ki ji predseduje Borut Ambrožič in ni uspela priti v mestni svet. Arsenoviča je podprl še Aleksander Kamenik ter Uroš Prikl in stranka DeSUS. Kot zadnji so svojo podporo Saši Arsenoviču naznanili še v Listi kolesarjev in pešcev, ki je na volitvah za mestni svet doživela velik uspeh in si zagotovila tri svetniška mesta.

Kdo so prišepetovalci in potencialni podžupani?

A na uspešnost župana v veliki meri vpliva ekipa, ki ga obdaja. To je na svoji koži dobro spoznal Fištravec, ki je po začetni evforiji po ljudskih vstajah hitro ostal brez svojih najbližjih sodelavcev, tisti, ki so z njim ostali, pa so bržkone odločilno vplivali na njegov politični izbris.

Eden izmed največjih zaupnikov Arsenoviča je Aljaž Bratina, nekdanji kader Pošte Slovenije in osebni prijatelj ter nekdanji tesni sodelavec Aleša Hauca. Po skupni poti v Pošti sta se preselila še na Novo KBM, kjer je bil Bratina direktor sektorja za infrastrukturo. Arsenovič je poudaril, da naj bi bil Bratina zadolžen prav za infrastrukturne projekte, velika možnost je tudi, da bi v primeru nedeljskega Arsenovičevega slavja postal eden izmed njegovih podžupanov. 

Arsenovič pred nedeljskimi volitvami še ne želi razkriti, koga bi imenoval za podžupane. »Imena so meni znana, a jih še ne bi razkril,« je povedal.

Na Arsenoviča v teku volilne kampanje letijo očitki, da je kandidat Ljubljane. »Razlika med mano in med njim je, da so mene Mariborčani nagovorili, da naj kandidiram, njega pa so nagovorili Ljubljančani,« je med drugim o Arsenoviču na soočenju spletnega medija Mariborinfo povedal Kangler. Ta je potrdil, da sta ga h kandidaturi nagovorila tudi Miro Cerar in Zdravko Počivalšek. Nekdanji slovenski premier se je nekaj dni pred oddajo kandidature Arsenoviča za župana tudi sam osebno zglasil v Arsenovičevem hotelu, kjer je potekal eden izmed ključnih sestankov pred začetkom volilne kampanje.

Na drugi strani je Kangler že odločen, da bo imel tri podžupane in kdo bo zasedal eno izmed teh mest. Pred letošnjimi volitvami se je 'okrepil' z nekdanjim direktorjem Dravskih elektrarn Maribor Viljem Pozeb. Kangler je napovedal, da bi bil Pozeb v primeru njegovega županovanja neprofesionalni podžupan, zadolžen za gospodarstvo in urejanje nabrežja Drave. 

Pozeb, ki je sicer že v pokoju, je sicer med vodenjem Dravskih elektrarn poskrbel tudi za nekaj spornih potez. Tako je dobičke iz mariborske družbe preusmerjal v financiranje projekta Teš 6, zaradi česar so številni investicijski projekti na širšem območju Maribora ostali neuresničeni. V času Pozebovega vodenja Dravskih elektrarn so se na družbo usmerili tudi očitki, da zanemarja lokalno okolje in bistveno manjša sredstva za sponzoriranje.

Zmaga Kanglerja bi bila neke vrste presenečenje, a slednji je v svoji politični karieri že poskrbel za presenečenja. Eno izmed takih je bilo lanskega novembra, ko je v volitvah za državni svet dobil največ elektorskih glasov in za štiri glasove premagal nekdanjega velikega podpornika v županski bitki Draga Žuro. Kangler je z lansko vrnitvijo v državni svet znova oživel svojo politično kariero, ki jo želi nadgraditi še s tretjim mandatom za župana Maribora.

Članek je nastal v sodelovanju s časnikom Delo.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mismomaribor!!! (nepreverjen)

Pot napredka in prihodnosti.

Valda, da Arsenovic!

Mariborčan1975 (nepreverjen)

Kangler je svojo možnost izkoristil. Ljudstvo ga je odstranilo. Fasada mestne občine je še danes zapackana z barvo vstajnikov. Na mestnih ulicah, v mestnih lokalih, prireditvah, gledališču... ga nikoli ni. Vrne se vsaka štiri leta, ko so volitve. In takrat je velik občan mesta Maribor. Naj si vzame odmor, naj vsako jutro spije svojo kavico v OMV bar Duplek ter popoldan svoj špricerček, kot mu je to v navadi in pusti Maribor-u, da končno dobi sposobnega župana iz gospodarstva, da bo znal speljati projekte, ki bodo za maribor dobri in ekonomsko upravičeni.

Starejše novice