VIR: Vlada RS
Vladni govorec Jelko Kacin je napovedal sproščanje ukrepov. Premier Janez Janša je predstavil podrobnosti.

Vlada se je po sobotnem posvetu s predstavniki zdravstva in gospodarstva danes ponovno sestala, a v ožji ekipi. Po napovedih je bilo na sporedu pretresanje ukrepov za zajezitev epidemije in morebitno sproščanje nekaterih.

Že pred tem je bilo govora, da bi morebitnega sproščanja lahko bile deležne le statistične regije, kjer je po ocenah vlade epidemiološka slika dovolj dobra.

To je bolj ali manj sedaj tudi potrdil vladni govorec Jelko Kacin, ki je na Twitterju sporočil, da vlada pravkar dopolnjuje besedila odlokov, s katerimi bo od torka omilila nekatere ukrepe za čas do božiča.

Podravje skoraj zagotovo ni med četverico

Kot je zapisal govorec vlade, bo sproščanje dejavnosti javnega prometa veljalo za celotno državo, določeni ukrepi pa zgolj za štiri statistične regije z boljšim epidemiološkim stanjem.

To bi naj bile Obalno-kraška, Goriška, Osrednjeslovenska in Gorenjska regija. Predvidoma bodo sproščanja deležni vsaj frizerski in kozmetični saloni, trgovine z oblačili ter cvetličarne.

Predsednik vlade Janez Janša je v nadaljevanju na Twitterju predstavil podrobnosti sprejetih odlokov. Očitno bomo le vsi dobili več kot zgolj javni promet. 

Tudi v Podravju lahko v torek vrata odprejo frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice ...

»Na današnji seji vlada sprejema nove odloke, ki od 15. decembra 2020 dalje spreminjajo določene covid-19 omejitvene ukrepe v državi in v posamičnih statističnih regijah. 

1. V Sloveniji se do vključno 23.12.2020 v omejenem obsegu: 

  • vzpostavlja nazaj javni potniški promet;
  • odpirajo frizerski saloni;
  • odpirajo cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice.

2. V statističnih regijah: Osrednja Slovenija, Goriška, Obalno kraška in Gorenjska se v omejenem obsegu odpirajo trgovine z obleko, obutvijo, športno opremo ter avtosaloni.

V teh regijah se za uporabnike aplikacije #ostanizdrav do vključno 23. decembra 2020  (in če vmes v njih ne bo poslabšanja epidemiološke situacije) odpravlja omejitev gibanja na občino. Vlada dnevno spremlja obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi covid-19 ter sedemdnevno povprečje okužb po statističnih regijah, zaradi česar lahko v skladu z načrtom sproščanja oziroma zaostrovanja ukrepov v naslednjih dneh po posamičnih regijah prihaja do sprememb v obe smeri.

Vlada bo na seji v četrtek obravnavala najnovejše epidemiološke podatke ter v skladu s splošnimi smernicami Evropskeunije določila režim omejitev v času božiča in novoletnih praznikov. Vlada poziva vse delodajalske in sindikalne centrale, da aktivno komunicirajo s članstvom in javnostmi v smislu upoštevanja ukrepov. Samo tako se lahko izognemo zaostritvam v času praznikov. 

Vlada se zahvaljuje zdravstvenim delavcem in vsem, ki v tem zahtevnem času upoštevate omejitvene ukrepe ter varujejete zdravje in življenja. Z vami smo epidemijo uspeli zaustaviti prej, preden bi presegla zmogljivosti našega zdravstva. Naložimo si aplikacijo #ostanizdrav. Izpolnimo prijavo za cepljenje proti covidu-19. Naše gibanje z aplikacijo bo postalo bolj varno. S cepljenjem pa sčasoma spet normalno,« je vse, kar so sporočili iz vlade.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jezn (nepreverjen)

V vseh regijah bi odprli isto. V Mb tudi rabimo cote in obutev...

Danvid (nepreverjen)

V katerem zakonu piše da moram imeti pameten tel.ta vlada je za odstrel.izsiljujejo banda pokvarjena .mater če ne bo počasi prišlo do revolucije .

ALEXIO (nepreverjen)

In to vse ker ljudje ne vedo nic o zdravstvi. VSE temelji na ZLAGANEM PCR. Ljudje, dajte si poiskat znanje in kako deluje in pravzaprav kaj je PCR metoda. To ni TEST!!! S PCR so nas vse napizdili, le, da eni smo spregledali.

Nevenka Svajger (nepreverjen)

A je normalno, da v vzhodni slo ni omogočeno odpiranje trgovin z oblačili za otroke, ki so po Načinov in besedah vse prerasli? A prerastejo oblačila samo otroci v zahodni slo?

JEŽEK1312 (nepreverjen)

Smrt janšizmu! Žalostno, da se še najdejo spranci, ki ga častijo in si rajcajo muco na njega.

Ragnar The King (nepreverjen)

Ja žal jih je še ogromno v tej naši ljubi domovini, ki slepo sledijo vsemu temu, saj samo na zgornjih komentarjih pogledaš odziv na njih, pa ti je vse jasno.

In reply to by JEŽEK1312 (nepreverjen)

Žrebec (nepreverjen)

Janša jebi se pa podgana pokvarjena.

Ni (nepreverjen)

Klovni bi šli Mal k frizerju radi pa nohtke uredit pa cunjce da bojo še večji klovni rajo je pa treba jebat

Starejše novice