Slika je simbolična.
Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije in medicinska sestra v Zdravstvenem domu Gornja Radgona Slavica Mencingar pristojne poziva, naj uredijo razmere pri obveznem testiranju na okužbo s koronavirusom.

Slavica Mencingar, predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, se v odprtem pismu obrača na predsednika vlade in ministra za zdravje ter na vsa pristojna ministrstva in strokovne službe, vključno z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, tako v imenu predsednice sindikata, kakor tudi v imenu medicinske sestre, zaposlene na primarnem nivoju in državljanke Republike Slovenije.

Mencingarjeva v pismu piše, da je zahteva po obveznem testiranju dnevnih migrantov privedla do »kaosa in praktično kolapsa sistema«, sedaj pa se migrantom pridružujejo še zaposleni v trgovini, zato v imenu vseh zaposlenih in tudi uporabnikov zahteva, da se zadeve nemudoma uredijo.

Vlada je sicer ukrep na meji, ki ga je uveljavila včeraj, z današnjim dnem omilila in tako delavcem migrantov ni potrebno predložiti negativnega testa, če prihajajo v Slovenijo iz države Evropske unije z boljšo epidemiološko sliko.

Njeno odprto pismo, ki je objavljeno na spletnih straneh sindikata, objavljamo v celoti.

Mencingarjeva je Janšo pozvala k ureditvi razmer.

»Spoštovani!

Tokrat Vas ne naslavljam samo kot predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, ampak tudi kot zaposlena medicinska sestra na primarnem nivoju in kot državljanka Republike Slovenije. Moje trenutno delovno mesto je v covid ambulanti, natančneje v administraciji pri jemanju brisov, pregledov in tako dalje.

Verjetno ste že seznanjeni do kakšnega »kolapsa« je privedlo obvezno testiranje dnevnih migrantov, ki si služijo kruh v tujini, plačujejo dohodnino pri nas in večina ima tudi urejeno zdravstveno zavarovanje pri nas. Ne samo, da se je avstrijska vlada odločila za tedensko testiranje brez vnaprej jasnih navodil, takoj za tem ste tudi vi sprejeli odlok o tem, da je za vstop nazaj v Slovenijo potreben negativni test na covid-19.

Posledica tega je, da zadnja dva dni kličejo v eno na vse možne in nemožne telefonske številke zdravstvenih domov po Sloveniji, tudi dežurne in urgentne ambulante. Klici so vse prej kot kratki in prijetni, kar je tudi razumljivo, saj so včeraj ob vračanju čez mejo domov nekateri naši državljani že dobivali odločbe o karanteni, ker niso imeli opravljenega negativnega testa.

Ob tem je treba poudariti tudi to, da je vlada Avstrije vsaj zamaknila začetek veljave odloka na 10. februar 2021 in da se pri njih že organizira brezplačno testiranje. Pri nas pa, kot vsi ukrepi ali sproščanje teh, spet čez noč in to brez kakršnegakoli načrta ali navodil nam izvajalcem, ki smo vse to izvedeli iz medijev ali od upravičeno razjarjenih in obupanih čezmejnih delavcev.

No, v petek ob 15. uri smo dobili dopis iz ministrstva za zdravje, da imajo veliko klicev iz zdravstvenih domov in da naj se vsak organizira po svoje in da v primeru dnevnih migrantov gre za tržno dejavnost??? Ampak s tem se zgodba ne konča, saj je vlada napovedala odprtje trgovin in ostalih storitvenih dejavnosti že v torek takoj po prazniku.

Obupanim klicem dnevnih migrantov se tako pridružijo trgovke in drugi posamezniki, ki bodo po dolgem času spet lahko delali. V torek zjutraj ob prihodu v službo naj imajo opravljen negativni test na covid-19.

Pa vas zdaj sprašujem, kot zaposlena in kot predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Kdo smo mi izvajalci vsega tega? A smo res tako ničvredni, da si pred vsemi temi 'nebulozami' ne zaslužimo, da se nekdo ukvarja tudi s tem, kako zadeve izpeljati. Tudi vodstva zavodov so prepuščena sebi in potem prihaja do tega, da je v vsakem zavodu urejeno drugače, kar se mi ne zdi niti prav, niti ni pošteno do ljudi, ki so tako še bolj zmedeni in jezni, posledice tega pa spet 'pokasiramo' mi izvajalci na terenu.

Zato v imenu vseh zaposlenih in tudi naših uporabnikov zahtevam, da se zadeve nemudoma uredijo. Vlade posameznih držav se dogovorite vnaprej in enako naj velja obojestransko za vhod in izhod iz države znotraj Evropske unije. Tudi za vse druge dejavnosti znotraj naših meja sprejmite razumne in izvedljive ukrepe s strani nas izvajalcev in ne tako, kot ste naredili v primeru šol in vzgojno varstvenih ustanov, ko smo bili prav tako vrženi čez vikend v organizacijo testiranj, ki smo jih sicer izpeljali na račun naše prilagodljivosti in požrtvovalnosti, saj nas zaposlene v zdravstveni negu nikoli nihče ne vpraša ali hočemo, zmoremo in želimo. Ali smo upravičeni do svojega življenja, zdravja, družine ali prostega vikenda. Tega tudi noben denar ali dodatek ne odtehta, sploh ob pritiskih in žalitvah, ki smo jih deležni v zadnjem času.

Ureditev omenjene problematike pričakujemo izvajalci in uporabniki takoj, saj si vsi želimo vedeti, kaj nas čaka naslednji teden na delovnem mestu.«  

Slavica Mencingar, Zdravstveni dom Gornja Radgona, predsednica SDZNS

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

ko jo tako gledam na sliki
Lepa ravno ni

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

za precednico sindikata je pa verjetno že dobra

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Starejše novice