Nadzorni svet NLB je znova šestčlanski. Odstopil je namreč Matjaž Titan, ki je funkcijo nastopil avgusta lani.

Iz nadzornega sveta NLB je odstopil član Matjaž Titan, ki je to funkcijo nastopil avgusta lani. Nadzorni svet banke, za katero naj bi se v kratkem začel postopek delne prodaje, je tako namesto devetčlanski sedaj šestčlanski. Po poročanju Večera se je Titan za odstop odločil glede na razmerje med vloženim delom in časom, ki ju je funkcija zahtevala, in koristmi, ki jih je od tega imel. K njegovi odločitvi je prispevala tudi neodločnost države pri nameri, da še letos do konca izpelje postopek privatizacije NLB.

"Ves čas se glede tega spreminjajo načrti, zato sem se odločil, da pri tem več ne bom sodeloval," je povedal za Večer.

Titan je v nadzorni svet prišel z Alexandrom Bayrjem, Davidom Kastelicem in Davidom Ericom Simonom. Na vprašanje, ali so bila med člani različna mnenja glede postopka privatizacije, je odgovoril, da so enotno podpirali lastnika v tem procesu. V nadzornem svetu so še Primož Karpe, Andreas Klingen in Laszlo Urban, Sergeja Slapničar je odstopila, ko je bil v upravo Abanke imenovan njen soprog Matevž Slapničar, Urošu Ivancu pa je potekel mandat.

Država bi do konca leta prodala le polovico banke

Slovenija se je v zameno za zeleno luč Bruslja obsežni državni sanaciji NLB konec 2013 zavezala, da bo do konca letošnjega leta prodala 75 odstotkov minus eno delnico NLB. A je država medtem že Evropsko komisijo uradno zaprosila za možnost, da do konca tega leta proda najmanj 50 odstotkov banke, preostalo pa do konca prihodnjega leta.

V tem času naj bi bila znana tudi ocena vrednosti NLB, ki jo za Slovenski državni holding, ki vodi postopek prodaje za državo, pripravlja PricewaterhouseCoopers. Po prvih predstavitvah potencialnim vlagateljem sredi marca naj bi dokončni krog predstavitev sledil konec aprila. Takrat naj bi bil znan tudi okvirni razpon cene, ki bi jo bili vlagatelji pripravljeni ponuditi za delnico banke.

A, kot danes navajajo spletne Finance, se bo uradni začetek prodaje NLB zamaknil še za en teden in bo namera za prvo javno ponudbo delnic izdana okoli 7. maja. Uradno zato, ker so rezultati prvega četrtletja dobri, a zaradi sproščanja rezervacij in ne osnovne dejavnosti, neuradno pa zato, ker država čaka na odgovor Evropske komisije na uradno prošnjo za postopni umik iz kapitala NLB.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice