Premier Janez Janša je na vladni novinarski konferenci predstavil razloge za visoko smrtnost ljudi s covidom v Sloveniji in napovedal podrobnejši načrt cepljenja, ki ga bodo predstavili v naslednjem tednu.

Po besedah predsednika vlade Janeza Janše, je bilo do sedaj razdeljenih več kot 33.000 odmerkov cepiva, Slovenija pa je v dogovorih za naročilo še milijona odmerkov Pfizerjevega cepiva.

Prihodnji teden prihaja nova pošiljka 16.500 odmerkov in takrat se bo začelo tudi cepljenje rizičnih skupin v zdravstvenih domovih. 

V torek bodo predstavili nov, podrobnejši načrt cepljenja. Poleg regijskega pristopa pri sproščanju ukrepov, tako Janša, bo tudi načrt cepljenja temeljil na regionalnih prednostih.

Načrt bo veljal vsaj za januar in februar, okvirno tudi za vse do konca junija, na vladi pa računajo, da se bo od sredine marca stanje glede dobav cepiva bistveno popravilo.

Problematika dobave cepiv

Politico.eu je danes poročal, da si je Slovenija zagotovila zgolj 26.000 odmerkov cepiva od skupnega EU naročila, lahko bi si jih pa 600.000 in več. Tudi druge evropske države naj bi zaostajale pri zagotovitvi pripadajočega deleža, ki je bil dogovorjen na evropski ravni.

Nemčija pa med tem izvaja še ločena naročila cepiv zgolj za svoje potrebe in to ravno, kot piše Politico, na račun odmerkov, ki si jih ostale EU države niso zagotovile iz skupnega evropskega naročila.

Tudi Janša je deloma izpostavil navedeno problematiko in dejal, da je Evropska komisija tarča kritik zaradi naročil večjih količin cepiva, ki nato ni bil prvo odobreno in zato prihaja do težav z dobavo. V obrambo komisije je povedal, da se takrat tega ni vedelo, saj je obstajalo še veliko neznank. Glede poročanja portala Politico, pa je dejal, da s tem ni bil seznanjen in bodo stvar preučili.

Učinek cepljenja že februarja

Po napovedih Janše naj bi cepljenje bistveno vplivalo na potek epidemije od začetka pomladi naprej, vpliv pri zaustavitvi naraščanja umrlih pa bi se moral čutiti že v prvi polovici februarja. 

»Če se obnašamo nonšalantno in čakamo, da bo precepljenost ustavila epidemijo, bomo v situaciji, kakršni smo sedaj, najmanj do aprila,« je opozoril.

Kot je še izpostavil, je po ugotovitvah vlade pripravljenost na cepljenje daleč nad tem, kar odražajo nekatere ankete, še posebej v populaciji starih 60 in nad 65 let. »Kolikor se nas bo cepilo, tolikšen je delež solidarnosti v Sloveniji,« je poudaril premier.

Janša razloge za visoko umrljivosti vidi v treh ključnih razlogih (foto: Bobo).

Lansko leto najbolj črno po letu 1945

Janša se je dotaknil tudi visoke umrljivosti s covidom v Sloveniji, saj so številke v primerjavi s pomladnim obdobjem drastično višje.

Državni statistični urad je danes objavil oceno, da je v času od 1. do 20. decembra 2020 umrlo 2097 prebivalcev in da bo končno število vseh umrlih v Sloveniji v letu 2020 najvišje letno število umrlih po koncu 2. svetovne vojne.

Analiza umrljivosti

Vlada je po besedah Janše Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje naročila, da se naredi primerjava med smrtnostjo v Sloveniji s preteklim petletnim obdobjem. Kot je dejal premier, bo ta primerjava pokazala realno stanje, že sedaj pa je izpostavil tri glavne vzroke:

  • visoko število okužb,
  • osmo nastarejše prebivalstvo na svetu,
  • niti ene nove negovalne bolnišnice ali doma za ostarele v zadnjih petnajstih letih.

V Sloveniji je sicer s covidom umrlo že 2947 oseb. Podrobnejšo analizo pa bo tako predstavil NIJZ v naslednjih tednih. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vito090 (nepreverjen)

In svizec je zavil čokolado

Alojzija (nepreverjen)

saj so sami krivi če ni več zaupanja v nič več

Starejše novice