Mestna občina Maribor in Mirko Obreht so se dogovorili za odkup zemlje, a dela se bodo 20. decembra ustavila.
Na 1,56 milijona evrov vredni obnovi Streliške ceste, pomembne prometnice, ki služi za obvoz po južnem robu mesta, je lastnik enega izmed zemljišč s traktorjem blokiral nadaljevanje del.

Lastnik več zemljišč ob Streliški cesti Mirko Obreht je bil nezadovoljen, ker naj bi Mestna občina Maribor del krožišča v križišču Streliške in Radvanjske gradila brez njegovega dovoljenja.

Z mariborske občine so na vprašanja Mariborinfo odgovorili: »Zaradi posega na njegovem zemljišču je Mestna občina Maribor z njim sklenila prodajno predpogodbo namesto razlastitve za nakup dveh zemljišč v obsegu kot ga potrebujemo zaradi izvedbe projekta ureditve Streliške ceste.«

Dodali so še, da: »glede na to, da gre za poseg na delu zemljišča, ki je v lasti Obrehta, je bilo treba predhodno izvesti postopek parcelacije in odmere. Stranki bosta glavno pogodbo, torej prodajno pogodbo namesto razlastitve, sklenili takoj, ko bo postopek parcelacije in odmere v upravnem postopku dokončen.«

»Predmet prodajne predpogodbe sta prodaja bremen prostih nepremičnin in plačilo pravične denarne odškodnine za zemljišči, ki ju je Mestna občina Maribor z dnem sklenitve te predpogodbe pridobila v last in posest. Denarna odškodnina (kupnina) temelji na cenitvi sodnega cenilca za gradbeništvo-nepremičnine,« so še pojasnili na občini.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič pa je danes razkril: »Dogovorili smo se za odkup najpotrebnejšega dela zemlje, ki ga potrebujemo. Dela se zaenkrat nadaljujejo, asfaltirano bo do Tuša. 20. decembra pa se bodo dela ustavila zaradi temperatur.«

Maeca bodo z deli nadaljevali na odseku od trgovine Tuš do Ulice Pohorskega odreda. Zaključek del predvidevajo v aprilu 2020.

Mariborsko županstvo pa je še dodalo, da je »ta del ceste, ki ga financira ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, narejen, ostaja pa del, ki ga financiramo z lastnimi sredstvi, s kreditom, ki ga kot namenska sredstva prenašamo v leto 2020«.

Sofinancerskih sredstev nekaj več kot milijon evrov, lastnega kredita pa med 500 in 600 tisoč evri

Vrednost del na Streliški cesti je 1,56 milijona evrov, od tega pride milijon evrov z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Dela izvajata podjetje Pomgrad, kot vodilni partner, in partnersko podjetje Nigrad.

Spomnimo. Obreht je trdil, da je Mestni občini Maribor dal soglasje le za širitev pločnika in kolesarske poti. Mestna občina na drugi strani navaja, da je 24. julija letos z njim sklenila pogodbo o stvarni služnosti.

Lastnik zemlje je za Mariborinfo pojasnil, da naj bi izvajalci del brez njegovega dovoljenja globoko posegli na njegov del parcele: »Sem lastnik vseh teh obcestnih parcel. Mariborski občini sem dal soglasje za širitev pločnika in kolesarske poti, kar znaša približno 193 kvadratnih metrov. Na moje parcele pa so posegli vsaj 20 metrov globoko, ne da bi me kdor koli kar koli vprašal, na mojem zemljišču so postavili tudi dva stebra za luči.«

Županstvo je trdilo, da so se z omenjeno pogodbo dogovorili, da bodo po zaključku gradbenih del opravili odmero in parcelacijo zemljišč glede na dejansko opravljene posege in da bo občina tako odmerjena zemljišča od njega odkupila. »Predvideno je, da bo šlo za skupno okoli 260 kvadratnih metrov zemljišč,« so takrat dejali na občini.  

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Janez Komunist (nepreverjen)

kakšno telovje imajo na občini
Še ene kurčeve ceste ne znajo zgraditi oziroma speljati do konca
Pa kar tak bi zemljo ukradnili
Jok brate odpade
Če je takšen interes,
da se zgradi cesta
pomeni da bo ta cesta prinašala ogromne koristi
pomeni da mora tudi lastik zemljišča od tega nekaj imeti
Jaz na njegovem mestu ne bi dal kvadratnega metra pod 500 evrov

Starejše novice