Foto: Jure Banfi
Javni holding Maribor je konec septembra objavil razpis za direktorja, ki bo prevzel vodenje holdinga za naslednjih pet let. Pojavljajo se ugibanja, da so v ozadju neskladja med županom Arsenovičem in sedanjo vršilko dolžnosti. Pa to drži?

Le nekaj dni po praznovanju prve obletnice delovanja Javnega holdinga Maribor je bil na spletni strani holdinga objavljen razpis za direktorja, ki bo na mestu prevzel sedanjo vršilko dolžnosti Lidijo Pliberšek. Ta je bila na pozicijo imenovana v začetku marca prejšnjega leta.

»Vodstvo občine je v komunikaciji s kandidati ugotovilo, da bo takšno vodenje holdinga vzpostavila magistra Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor. Lidija Pliberšek je izziv sprejela in bila kot vršilka dolžnosti direktorice tudi soglasno potrjena s strani nadzornega sveta Javnega holdinga Maribor,« so takrat poudarili na Mestni občini Maribor.

Ker je bilo imenovanje njene funkcije le začasno, so konec septembra na spletni strani Javnega holdinga Maribor objavili razpis za delovno mesto direktorja.

Nekateri mediji so sicer poročali, da je razpis objavljen v luči slabih odnosov med vršilko dolžnosti Lidijo Pliberšek in županom mariborske občine Sašo Arsenovičem.

Direktor imenovan za dobo petih let

V razpisu, ki se sicer izteče 8. oktobra, je zapisano, da bo direktor svojo funkcijo opravljal pet let, poleg tega pa mora kandidat izpolnjevati nekatere razpisne pogoje, ki so določeni z zakonom.

Med drugim ga mora odlikovati osebna integriteta in poslovna etičnost, njegove izkušnje mora potrjevati poslovna uspešnost in ugled, zraven tega se lahko na razpis prijavijo le osebe, ki imajo izobrazbo, pridobljeno po študijskih programih za pridobitev izobrazbe druge bolonjske stopnje, ali raven izobrazbe, pridobljene po študijskih programih, ki v skladu z zakonom ustrezajo izobrazbi druge bolonjske stopnje.

Kandidat mora imeti najmanj pet let ustreznih izkušenj iz vodenja ali upravljanja gospodarskih družb in dosegati pri svojem delu dobre primerljive rezultate.

Kandidat ne sme biti obsojen zaradi kaznivega dejanja ali pravnomočno obtožen, kot zadnje pa ne sme opravljati funkcije, ki je po zakonu, ki ureja integriteto in preprečevanje korupcije, po tem ali drugem zakonu nezdružljiva s članstvom v nadzornem organu ali organu upravljanja gospodarske družbe in take funkcije ni opravljal v preteklih šestih mesecih.

Pliberšek ni dobila odpovedi niti ni sama podala odstopa

Čeprav oba to javno zanikata, naj bi med županom Sašo Arsenovičem in direktorico holdinga Lidijo Pliberšek nastajala nesoglasja, je med drugim poročal spletni Večer. Za pojasnila smo se obrnili na holding in mariborsko občino.

Na holdingu so nam razložili, da je nadzorni svet Javnega holdinga Maribor na svoji seji, ki je potekala 27. septembra 2021, kot eno od točk seje obravnaval tudi razpis za direktorja. 

»Pri tem želimo poudariti, da Lidija Pliberšek ni dobila odpovedi oziroma ni sama podala odstopne izjave. Objava razpisa je posledica zaveze nadzornega sveta ob samem začetku nastajanja holdinga in imenovanju Lidije Pliberšek za direktorico, da bo v roku pol leta tudi izveden javni razpis za direktorja,« pojasnjuje Matej Bastič, predsednik nadzornega sveta Javnega holdinga Maribor.

Spremembe v sestavi nadzornega sveta

Pri tem Bastič dodaja, da je zaradi pandemije prišlo najprej do polletnega zamika pri ustanavljanju holdinga, kasneje pa je nadzorni svet izvedbo razpisa, prav tako zaradi problematike covida-19, prestavil do 30. septembra 2021.

Med drugim je predsednik nadzornega sveta Javnega holdinga Maribor prejel odstopno izjavo nadzornika Igorja Baniča, zaradi česar je tudi prišlo do spremembe v sestavi nadzornega sveta. Izpraznjeno mesto je po odločitvi ustanoviteljice zasedel Boris Novak

Na občini zanikajo navedbe o sporih

Na mariborski občini zanikajo vse navedbe o sporu med županom in direktorico Javnega holdinga Maribor Lidijo Pliberšek. 

»Ravno nasprotno, dosedanje sodelovanje ocenjuje kot uspešno in na opravljeno delo smo ponosni. Župan in direktorica holdinga ves čas sodelujeta in imata redne poslovne stike. Lidija Pliberšek je bila imenovana za direktorico holdinga, vršilec dolžnosti po zakonu namreč ne obstaja,« pa dogajanje pojasnjujejo na mariborski občini.

Kaj sploh je Javni holding Maribor?

Javni holding Maribor je pred letom dni pod skupno streho združil Energetiko Maribor, Mariborski vodovod, Marprom, Nigrad, Pogrebno podjetje Maribor in Snago, ki imajo skupaj več kot tisoč zaposlenih.

Cilji povezovanja podjetij je povezati razvojne potenciale mesta, izboljšati upravljanje javnih podjetij in zagotoviti boljši servis občanom.

Podjetja iz skupine Javni holding Maribor so lani skupaj ustvarila 90,3 milijona evrov prihodkov, v skupnem seštevku pa so imela 1,7 milijona evrov dobička.

Pozitiven trend poslovanja na ravni skupine se nadaljuje tudi letos. Doslej ugotovljeni finančni učinki holdinga so v sinergijah nabave, ocena je, da bi holding lahko na področju nabave v dveh letih ustvaril do 570.000 evrov prihrankov, je ob prvi obletnici napovedala Lidija Pliberšek.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Lidija in Darija ... dve koki vodita pogrebno podjetje ... naj mi nekdo prosim razloži ... pokopavanje umrlih (na katere število nima vpliva nobeden) ob abnormalnih cenah ... zakaj torej potrebujemo dve menedžerki? In sedaj bi glumica slabo zrežiranih filmov za starce, rada postala menedžerka holdinga ... pa jebo te, kdo je tu nor?

TABORČAN (nepreverjen)

NEGDO LAŽE NAM V FIRMI GOVORIJO DA SMO V MINUSU PA DA SAŠKA NE DA ZA TO IN ONO OD KAR JE TOTI ZUPAN NITI DELAVNIH ROKAVIC NE DOBIMO KADAR PA JIH JE PA NEKO KITAJSKO SRANJE KI PO DVEH DNEH DELA RAZPADEJO JE BAJE TREBA SPARAT KER NI

Bogdan (nepreverjen)

Jugo župan dogajase isto kot v Ljubljan kjer južnak vlada cigo strada.

Surfeiter (nepreverjen)

A oni Zagorci prej, so ti pa pasalii, ne (Križman, Kangler, Fištravec)?

In reply to by Bogdan (nepreverjen)

TABORČAN (nepreverjen)

ZAGOREC TI JE NABIJAL MATER ČEFUR

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Starejše novice