Vodja svetovalne skupine, ki je ocenjevala primernost ventilatorjev, je pojasnil dogajanje, ki smo jim bili v zadnjih dneh priča na področju nabave ustreznih ventilatorjev.

Marko Noč, vodja svetovalne komisije, ki je ocenjevala primernost ventilatorjev in vzbudila pozornost javnosti po nastopu člana skupine, zdravnika Riharda Knaflja, je povedal, da smo v Sloveniji lahko ponosni na uspeh, ki ga beležimo pri obvladovanju epidemije koronavirusa, saj nas ta uvršča v sam svetovni vrh.

V primerjavi z bolj razvitimi državami je bilo število umrlih v Sloveniji bistveno manjše in delež umrlih bolnikov na intenzivnih enotah ni presegal 20 odstotkov, največja zasedenost intenzivnih enot pa je bila samo 35 odstotna.

Presekal je gordijski vozel

Uspeh je po njegovih besedah posledica znanja, bogatih izkušenj in predpogoja pravočasnega obvladovanja epidemije, ki je preprečilo prevelik naval na slovenski zdravstveni sistem. Epidemije še ni konec, ampak smo prešli v fazo, ko je prvi val postopoma začel izvenevati, je dejal. Ob tem se je dotaknil tudi področje ventilatorjev, ki so glavna tema zadnjega obdobja.

»O njih je bilo veliko in preveč kavarniških pogovorov in objav, ki so strokovno jasno situacijo zameglili in ustvarili navidezni razkol v stroki, polarizirali ljudi in po krivem diskreditirali posamezne strokovnjake. Čas je, da stroka preseka ta gordijski vozel, prevzame iniciativo in slovenski javnosti nalije čistega vina s konkretnimi številkami in nadaljnjo strategijo,« je ostro povedal. 

Trenutno imamo v Sloveniji 430 strokovno ustreznih ventilatorjev, iz pričakovanih nabav bolnišnic in države pa še dodatnih 140. Število 570 pa presega število razpoložljivih intenzivnih postelj in po njegovi oceni tudi ustreznih priključkov za kisik v slovenskih bolnišnicah.

Iz tega razloga je Vlada Republike Slovenije po nasvetu strokovne komisije vrnila 20 ventilatorjev podjetju Geneplanet in prekinila pogodbo za nadaljnjo dobavo. Do dodatnih 300 ventilatorjev pa lahko pride Slovenija tudi preko skupnega evropskega razpisa, meni Noč.

V bran zdravniku Knaflju

Ob tem je še dejal, da so ventilatorji le del celotne zgodbe, saj je za dobro delujočo intenzivno enoto potrebna še dodatna oprema in najpomembnejše, izobražena zdravniška in sestrska ekipa. Opozoril je, da je Slovenija glede na število intenzivnih postelj na milijon prebivalcev na dnu evropske lestvice in poudaril, da je ključ do uspeha pravočasno odkritje okužb in ponovno zaustavitev.

»Tu bo ključno sodelovanje vseh, kot pri prvem valu, sicer nas ne bo rešilo niti 1000 najboljših ventilatorjev,« je pozval.

Glede ocene domnevno spornih ventilatorjev Siriusmed R30 je dejal, da so bili tudi ti ob dodatkih ocenjeni kot strokovno ustrezni, kar dokazuje pozitivno mnenje iz celjske bolnišnice. Po njegovem mnenju je bil ta konflikt v stroki ustvarjen umetno. Sam pravi, da pritiskov sicer ni bil deležen, jih je pa bil deležen zdravnik Knafelj, kar ga je tudi osebno prizadelo. 

»To je moj zdravnik, moj študent in moj specializant. Jaz sem ga povabil v strokovno komisijo in sem pritisk na njega jemal kot pritisk name osebno, zato sem tudi pri tem ves čas pomagal,« se je postavil na stran zdravnika iz Pomurja.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zedinjena slovenija (nepreverjen)

»Preveč je bilo kavarniških pogovorov, čas je, da se slovenski javnosti nalije čistega vina«
Res je preveč je kavarniško pogovarjanje, zakaj ne pokažete naročniške in dobavljene specifikacije, hitro bi se dalo ugotovit razliko oziroma neskladnost.

Starejše novice