Na lestvici najvplivnejših Slovencev so tudi Mariborčani.

Ni dolgo tega, kar smo poročali o najbogatejših Slovencih in Štajerci. Pri reviji Reporter pa so v začetek novega leta zaorali s pregledom najvplivnejših Slovencev. Lestvico sto vplivnežev so oblikovali na osnovi ocene tako političnega kot neformalnega vpliva.

  • Najvplivnejša Slovenka je po njihovem mnenju prva dama ZDA Melania Trump, nekdanja manekenka, ki ni le svetovna pop ikona, temveč kot žena najvplivnejšega svetovnega politika opravlja tudi zelo pomembno protokolarno vlogo. »Včasih me posluša, včasih ne,« je svoj vpliv na moža pred časom povzela izseljena Slovenka. 
  • Sledi ji predsednik evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, ki sedi na čelu UEFE, združenja z vrtoglavih 12,3 milijarde evrov velikim proračunom. 
  • Na tretjem mestu se medtem nahaja predsednik vlade Marjan Šarec, katerega stranka je na državnozborskih volitvah osvojila drugo mesto, a je njen prvak vendarle sestavil vlado.
  • Četrti najvplivnejši v državi je predsednik republike Borut Pahor, ki po javnomnenjskih raziskavah še vedno deležen največje podpore državljanov.

Kdo so najbolj vplivni Mariborčani?

Na lestvici so se znašli tudi štirje Mariborčani. Na 19. mestu lestvice se je znašel predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez, na 22. mestu generalni državni tožilec Drago Šketa, na 75. novoizvoljeni župan Maribora Saša Arsenovič, na 94. pisatelj Drago Jančar.

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez živi v Mariboru in med drugi predava tudi na mariborski pravni fakulteti. Tik pred koncem leta je prevzel vodenje ustavnega sodišča, za ustavnega sodnika je bil izvolje leta 2017. Pred tem je bil redni profesor na mariborski pravni fakulteti, član meddržavnega sodišča v Haagu in tudi arbiter stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije, navajajo pri Reporterju.

Drago Šketa, ki se je povzpel na 22. mesto med sto najvplivnejšimi Slovenci, je vodenje državnega tožilstva prevzel leta 2017, pred tem je vodil okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Med drugim je napovedal ostrejši pregon sovražnega govora ter prepovedal javno objavo kazenskih ovadb in ukrepal proti odgovornim za objavo ovadb zoper Zorana Jankoviča, piše Reporter.

Novoizvoljeni župan Maribora Saša Arsenovič se je zavihtel na 75. mesto. V politiko je vstopil kot komet, piše Reporter, isti dan, kot je njegova žena podpisala podporo prejšnjemu mariborskemu županu Andreju Fištravcu, je objavil svojo župansko kandidaturo in pridobil podporo SMC. Že v prvem krogu je dobil največ glasov, v drugem pa je s 57,9 odstotka premagal bivšega župana Franca Kanglerja.

Pisatelj Drago Jančar je največkrat prevajani in nagrajeni pisatelj moderne dobe je predlani izdal roman In ljubezen tudi ter zanj lani prejel (že četrto) nagrado kresnik. Prevod njegovega romana To noč sem jo videl je bil razglašen za najboljšo tujo knjigo v Avstriji, Nemčiji in Franciji. Leta 2015 so v Evropskem parlamentu podelili naziv državljan Evrope.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice