Revija Manager je znova razkrila seznam najbogatejših Slovencev, med njimi so tudi Štajerci.

Sto najbogatejših Slovencev poseduje premoženje v skupni vrednosti 4,6 milijarde evrov. Številka letos tako ostaja nespremenjena, a le zato, ker so zaradi novo pridobljenih in natančnejših podatkov znižali lansko oceno.

Vrednost premoženja je letos zrasla kar štirim petinam uvrščenih na lestvici revije Manager, pri kateri so večje skoke posameznikov beležili le leta 2008.

Med sto najbogatejšimi Slovenci so se sicer znašli tudi Mariborčani, sicer pa velja omeniti, da sta najpremožnejša Slovenca že tretje leto zapored Iza in Samo Login, medtem ko je iz lestvice izpadel trgovec Tuš.

Med najtežjimi tudi Štajerci

Med najpremožnejšimi Slovenci se je znašla družina Jager, ki s trgovskim podjetjem Jagros v Mestinju pri Rogaški Slatini poseduje premoženje v vrednosti 57 milijonov in je tako zasedla 14. mesto na lestvici.

Finančnik Zoltan Varga se je s premoženjem v višini 43 milijonov evrov zavihtel na 25. mesto. Varga izvira iz Zreč, danes pa živi in dela v tujini kot izvršni direktor enega največjih upravljavcev hedge skladov na svetu.

Tudi Franc Pišek in Šmarja pri Jelšah se z 29,1 milijona evrov prišteva med najbogatejše Slovence, pripadlo mu je 38. mesto. Je lastnik družbe Pišek – Vitli Krpan, ki se ukvarja s proizvodnjo kmetijskih strojev, namenjenih predvsem gozdarstvu.

Družina Zagožen iz Žalca, lastnik podjetij Aplast in Zagožen, se je letos znašla na 59. mestu in poseduje 22,8 milijona evrov.

Izidor Krivec, ki z družbo Amur Inženiring obvladuje približno 90 odstotkov Celjskih mesnin, je medtem z 21,4 milijona evrov pristal na 70. mestu.

Danes edinemu lastniku podjetja Konus Konex iz Slovenskih Konjic Savu Grilju je 20,5 milijona evrov prineslo 74. mesto na lestvici. Njegovo podjetje je sicer specializirano za proizvodnjo različnih vrst filtrov.

Štiri mesta niže pa se nahajata še Robert Grah in njegova sestra Romanca Hoić, lastnika podjetja Grah Group, ki se ukvarja s proizvodnjo svetil za avtomobilsko industrijo in energetsko varčno ulično razsvetljavo. Njuno premoženje ocenjujejo na 20,3 milijona evrov.

Na vrhu lestvice kraljujeta že tretje leto zapored

Najpremožnejša Slovenca sta zakonca Login, glavna ustanovitelja podjetja Outfit7, ki je uspelo z zabavnimi aplikacijami za mobilne naprave, med katerimi je najbolj znana govoreči maček Tom. Njuno premoženje ocenjujejo na 699 milijonov evrov, kar pa je za osemnajst odstotkov manj kot lani.

Z lestvice pa je izpadel trgovec Mirko Tuš, ki je bil prva štiri leta, do vključno leta 2010, najbogatejši Slovenec.

Na letošnji, že deseti Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev je sicer le 21 starih imen in samo 12 je takih, ki so se med stoterico najtežjih uvrstili vseh desetkrat.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice