Delež ponaredkov v primerjavi z vsemi kovanci in bankovci v obtoku v Sloveniji ostaja zanemarljivo majhen.

V Banki Slovenije v sodelovanju s policijo ugotavljajo, da se je lansko leto skupna vrednost umaknjene ponarejene evrske gotovine že tretje leto zapored znižala in je tako na najnižji ravni od uvedbe evra leta 2007.

Kot pojasnjujejo, gre za posledico manjšega števila odkritih ponarejenih bankovcev – to se je samo v zadnjem letu zmanjšalo za več kot četrtino. Nasprotno se je število odkritih ponarejenih kovancev glede na leto prej povečalo za dobrih 17 odstotkov.

Največ petdesetakov in kovancev za dva evra

Skupna vrednost umaknjene gotovine se je v zadnjih treh letih s 720.000 evrov znižala na nekaj manj kot 75.000 evrov. Lansko leto je bilo iz obtoka umaknjenih 887 ponarejenih evrskih bankovcev in 2622 ponarejenih evrskih kovancev.

Pri evrskih bankovcih je bilo umaknjenih največ ponaredkov vrednosti 50 evrov (311 kosov), sledita bankovca za 20 (212 kosov) in 10 (126 kosov) evrov. Pri evrskih kovancih pa je bil najpogosteje umaknjen kovanec za dva evra (2154 kosov), so zapisali v centralni banki.

Vir: Banka Slovenije
Vir: Banka Slovenije

Verjetnost majhna, a hitra preverba pristnosti

Ob tem v Banki Slovenije poudarjajo, da je verjetnost, da bi prejeli ponaredek evrske gotovine, relativno majhna. Delež evrskih ponaredkov v primerjavi z vsemi kovanci in bankovci v obtoku je namreč zanemarljivo majhen.

Po njihovih ugotovitvah so podobna gibanja tudi v evrskem območju. Opozarjajo pa, da je uporaba ponaredkov za plačilo kaznivo dejanje. 

Skupaj z Evropsko centralno banko in ostalimi nacionalnimi centralnimi bankami v evrskem območju še poudarjajo, da lahko potrošniki pristnost evrskih bankovcev hitro preverijo s preprosto metodo »otip-pogled-nagib«, ki je podrobno opisana na njihovi spletni strani in na spletnem mestu Evropske centralne banke.

Če prejmete sumljiv bankovec ali kovanec, ga neposredno primerjajte z drugim, za katerega veste, da je pristen. Če se vaš sum potrdi, o tem nemudoma obvestite policijo, so še opozorili. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice