Ajpes sicer podatkov o tem, koliko samostojnih podjetnikov je prenehalo opravljati dejavnost zaradi trenutnih razmer in koliko bi jih sicer, nima.

Število samostojnih podjetnikov, ki so prenehali opravljati dejavnost, se je marca glede na predhodne mesece in marec lani povečalo, posebej v drugi polovici meseca zaradi posledic širjenja novega koronavirusa. Ajpes sicer podatkov o tem, koliko samostojnih podjetnikov je prenehalo opravljati dejavnost zaradi trenutnih razmer in koliko bi jih sicer, nima.

Kot so STA povedali na Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve, je od 1. do 20. marca dejavnost prenehalo opravljati 779 samostojnih podjetnikov, kar je skoraj 48 odstotkov več kot od 1. do 20. februarja, ko je dejavnost prenehalo opravljati 527 samostojnih podjetnikov.

Prav tako je dejavnost prenehalo skoraj 29 odstotkov več samostojnih podjetnikov kot od 1. do 20. januarja ter skoraj 44 odstotkov več kot od 1. do 20. marca lani. Od tega jih je bilo v zadnjem tednu, med 16. in 20. marcem, 276, potem ko jih je bilo v enakem obdobju februarja 98.

Do konca marca letos je predlaganih še 613 izbrisov, največ na zadnji dan meseca, 235. Samostojni podjetnik lahko vloži vlogo za izbris najmanj tri dni in največ mesec dni pred predlaganim datumom izbrisa. Kot pojasnjujejo na Ajpesu, podatka o tem, koliko samostojnih podjetnikov se želi izbrisati zaradi trenutnih razmer in koliko bi se jih sicer, nimajo, saj podjetniku tega podatka ni treba predložiti.

Ukrepi za samostojne podjetnike, med katerimi so mnogi ostali brez celotnega prihodka, bodo po napovedih del paketa ukrepov za blaženje posledic kriz v gospodarstvu, ki jih je skupaj s posebno strokovno skupino od ponedeljka zvečer pripravljala vlada, predstavila pa jih bo danes dopoldne

Strokovna skupina je po poročanju Financ zanje med drugim predlagala mesečni temeljni dohodek v višini 70 odstotkov neto minimalne plače, odpis socialnih prispevkov, ki bi jih zanje plačevala država, in odlog akontacije dohodnine do odmere dohodnine za leto 2020.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice