Slika je simbolična.
Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v intervjuju za Mladino razkrila usodo omejitve gibanja ponoči, dotaknila se je tudi odprtja gostinskih teras in drugih tem, ki so povezane z epidemijo.

Mateja Logar je za Mladino povedala, da bo strokovna skupina, ki jo vodi, v prihodnjem tednu predlagala odpravo omejitve gibanja ponoči, če bo epidemiološko stanje dovolj dobro, poroča STA. Spomnimo, vlada ja omejitev gibanja v nočnem času med 21. in 6. uro uvedla 20. oktobra lani.

Glede navedenega ukrepa, ki je v veljavi zdaj že pet mesecev, so bili sicer večkrat izraženi številni pozivi za njegovo odpravo. O učinkovitosti ukrepa je pred časom podvomil tudi prvi epidemiolog Mario Fafangel, ki je ravno tako del strokovne skupine.

Boljše v lokalih kot na skrivaj, a odvisno od semaforja

Po poročanju STA je vodja strokovne skupine za Mladino pojasnjevala tudi, kako kaže odprtju teras lokalov po celotni državi.

Logarjeva je tako potrdila, da drži, da je bistveno varnejše druženje na odprtem v predpisanih in kontroliranih razmerah kot na skrivnem v zaprtih prostorih.

»A vladni semafor ukrepov nekako predvideva odpiranje teras gostinskih lokalov v rumeni fazi, na kar kot svetovalna skupina težko vplivamo,« je še dejala za Mladino po poročanju STA.

Z ukrepi smo zamujali

V intervjuju se je dotaknila tudi strategije cepljenja, ki bi morala po njenem mnenju biti bistveno bolj centralizirana.

V času drugega vala, je priznala, da bi glede na takratno situacijo morali ukrepe uvesti že dva tedna prej, a da je epidemija prehitela njihove načrte.

V tistem trenutku bi po njenem mnenju resnično pomagal le popoln lockdown, z gospodarstvom vred, a se za to niso odločili, ker je prevladala ocena, da zdravstvo obremenitve zmore, povzema STA njene besede. 

V pripravi poskusni protokol

Po njenih navedbah Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju s strokovnjaki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pripravlja poskusni protokol, po katerem bi tudi v Sloveniji omogočili testiranje na domu, predvsem za otroke in njihove družine.

Treba je določiti optimalen test, ki bo zagotavljal zadostno občutljivost in preprostost uporabe, je še povedala.

Sama je naklonjena uporabi domačih testov za potrjevanje okužbe z novim koronavirusom, saj je sedanji postopek testiranja logistično še vedno dokaj nadležen, saj sredi dneva zahteva čakanje v vrsti.

Ne glede na to, da prihajajo posamezna poročila, da posameznik po cepljenju ne more prenašati virusa, pa bo po njenem mnenju moralo miniti še kar nekaj časa, preden bomo lahko pozabili na maske, zlasti v zaprtih prostorih. »Morda čez nekaj časa, ob nadaljnjem umirjanju epidemije, bomo razmišljali o koraku v to smer,« je še povedala za Mladino, piše STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice