Delavci migranti, ki že lep čas bijejo boj z državo in opozarjajo na po njihovem mnenju krivično obdavčitev, podporo našli tudi pri pomurskem poslancu Jožefu Horvatu.

SDS in NSi sta minulo sredo s predlogom za absolutno prednostno obravnavo na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti 44. in 45. člena zakona o dohodnini.

Jožef Horvat, vodja poslanske skupine NSi, in Franci Breznik, poslanec SDS, sta spregovorila o vloženi zahtevi, ki bi čezmejnim delavcem pomagala do, kot pravijo, pravične obravnave.

»Poslanci NSi in SDS smo na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti zakona o dohodnini. Ustavno sodišče je namreč že leta 2013 že ugotovilo, da so čezmejni delavci migranti v bistveno enakih položajih kot drugi zavezanci za plačilo dohodnine. Če so v bistveno enakih položajih, bi jih moral naš pravni red tudi enako obravnavati, sicer gre za kršitev načela enakosti iz 14. člena ustave. Ravno to pa se dogaja,« je povedal vodja poslanske skupine NSi.

Poudaril je, da so delavci v Sloveniji upravičeni do povrnitve stroškov v zvezi z delom v neobdavčenih neto zneskih, medtem ko so čezmejni delavci migranti upravičeni le do znižanja davčne osnove za ocenjene stroške v zvezi z delom.

»Učinek obstoječe ureditve je tudi neskladen z načelom socialne države. Delavci migranti z višjimi dohodki so namreč deležni bolj ugodne obravnave pri povračilu stroškov v zvezi z delom. Zmanjšanje davčne osnove pri višjih dohodninskih razredih, povzroči tudi večje znižanje plačila dohodnine in s tem višji razpoložljivi dohodek. Zakonska ureditev torej neposredno in neutemeljeno povečuje socialne razlike v škodo zavezancev z najnižjimi dohodki ter povečuje tveganje za socialno varnost, kar bi lahko predstavljalo kršitev načela socialne države iz 2. člena ustave,« je še povedal Horvat.

Pobudo za oceno ustavnosti istih členov je na ustavno sodišče sredi lanskega novembra sicer že vložil tudi Sindikat delavcev migrantov Slovenije.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice