Vladni govorec Jelko Kacin in Bonia Miljavac, predstojnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje iz območne enote Novo Mesto, sta predstavila nekatere podrobnosti glede spremembe odloka o gibanju in zbiranju oseb v Sloveniji.

Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije v Sloveniji je prišlo do sprememba odloka o prepovedi gibanja in zbiranja oseb, ob tem pa se pojavljajo števila vprašanja glede izvedbe javnih in zasebnih dogodkov.

Odlok namreč določa, da so dovoljena zbiranja do 50 ljudi, če je mogoče zagotoviti minimalen stik in razdaljo, ter javne prireditve do 500 oseb, nastopajoči ne štejejo, ob upoštevanju potrebne razdalje in drugih določil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

»Nekoliko lažje je organizirati prireditev s sedežnim redom, torej označiti sedeže, ki ne smejo biti zasedeni,« je ob tem dejala strokovnjakinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje Bonia Miljavac in dodala, da ostajajo hkrati še naprej prepovedane diskoteke in nočni klubi.

Kako omogočiti varno zbiranje skupin? 

Po razlagi predstojnice Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ostajajo priporočila v principu ista. Torej gre za vzdrževanje varnostne razdalje, razkužila, uporaba mask v zaprtih prostorih, ravno tako pa naj bi bile v naprej določene poti in smeri gibanja povabljenih na prireditev ter ločeni vhod in izhod znotraj prireditvenega prostora.

»Za izvedbo prireditev nad 50 oseb je potrebno pridobiti soglasje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kar pa bo potrebno šele od ponedeljka naprej,« je še sporočila in napovedala spletni obrazec, ki bo omogočal prijavo prireditve.

Nekaj nejasnosti se pojavlja glede izvedbe pogrebov in podobnih prireditev, torej, ali bo tudi te potrebno prijaviti, če bo oseb več kot 50.

Medtem ko je strokovnjakinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje potrdila, da bo to treba, pa je vladni govorec Jelko Kacin pri tem poudaril življenjskost, saj nihče ne ve, koliko oseb bo prišlo na pogreb, poleg tega ne gre za javno prireditev.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice