Foto: Borut Živulovič/BoBo
Z delom je včeraj začela parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler.

Kot je pojasnil predsednik komisije Žan Mahnič bodo prvo zaslišanje opravili že v ponedeljek, zaslišali bodo Franca Kanglerja. Na podlagi pričanja bo komisija načrtovala prihodnje delo, poroča STA.

Preiskovalno komisijo zahteval državni svet

Preiskovalno komisijo, ki bi ugotavljala politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon nekdanjega mariborskega župana in trenutnega državnega svetnika Franca Kanglerja, in domnevne zlorabe pri njegovem pregonu, je zahteval državni svet na podlagi več kot 20 kazenskih postopkov zoper Kanglerja, ki so se vsi končali v njegovo korist.

Kot je pojasnil Mahnič, bo komisija dokumentacijo, ki se nanaša na Kanglerja, zahtevala od okrožnega in okrajnega sodišča v Mariboru, mariborskega tožilstva, vrhovnega tožilstva, vrhovnega sodišča in Policijske uprave Maribor. Od Arhiva Republike Slovenije pa zahtevajo dokumentacijo, v kateri se omenja Janeza Žirovnika, še porča STA.

Na včerajšnji seji so se sicer člani preiskovalne komisije med drugim seznanili z deli magnetogramov iz sej komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb ter komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter gradivom, ki ga hrani državni zbor.

Seznam prič bodo oblikovali po Kanglerjevem pričanju

Na podlagi Kanglerjevega pričanja bo komisija oblikovala seznam prič, je za STA pojasnil Mahnič: »Verjetno se zdi malo nenavadno, da je komisija že po 14 dnevih začela z zaslišanji. To je pač način mojega dela.«

Zahtevo državnega sveta po sklicu preiskovalne komisije so sicer pospremile kritike, da bi državni zbor s takšno preiskavo kršil ustavno načelo delitve oblasti.

Na vprašanje, ali tako hiti z zaslišanjem Kanglerja tudi zato, ker bi se lahko zgodilo, da bi ustavno sodišče vsaj začasno oziroma z začasno odredbo ustavilo delo komisije, pa je odgovoril, da ustavno sodišče lahko zadrži zakon o parlamentarni preiskavi. To bi po njegovem mnenju pomenilo, da bi bilo konec dela te preiskovalne komisije in tudi vseh drugih, ki potekajo v državnem zboru, tudi preiskovalne komisije glede Družbe za upravljanje terjatev bank in otroške srčne kirurgije, še poroča STA.

Na vprašanje, kako bodo ugotavljali politično odgovornost pri policistih, tožilcih in sodnikih, pa je odgovoril, da je to le ena od 16 točk. Dodal je, da je »šlo za politične pritiske nad delom policije, tožilstva in sodstva«. Po njegovih navedbah se išče politično odgovornost pri tistih, pri katerih je to možno.

So preiskovalne komisije res namenjene same sebi?

Kot je še povedal Mahnič, ima pogosto občutek, da so preiskovalne komisije namenjene same sebi, saj pri organih pregona ne pride do epiloga. »Če bo ta komisija ugotovila nepravilnosti, pa jaz resnih upanj, da bi kakorkoli kdorkoli bil sankcioniran, tudi če mu je dokazano, žal nimam. To pa ne pomeni, da nimamo namena opraviti svojega dela,« je dodal.

V komisiji sicer sodelujejo le tri opozicijske stranke, saj v koaliciji in Levici svojih članov vanjo niso predlagali, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dravski gusar (nepreverjen)

Fej in fuj Franca.

LudiRudi (nepreverjen)

Franca bejži domu pujčeki se ti derejo .

Fritz (nepreverjen)

In bi radi naredili z pomočjo j j državni udar

Starejše novice