Slika je simbolična.
Vlada je potrdila nov predlog novele zakona o davku na dodano vrednost.

Vlada je v sredo določila besedilo novega predloga novele zakona o davku na dodano vrednost, potem ko je prejšnjemu na julijski seji državnega zbora zmanjkal le glas podpore.

V novem predlogu ostajajo zapisane rešitve, kot sta odprava praga za obvezen vstop kmetov v sistem davka na dodano vrednost kot tudi izročitev računa kupcu v papirnati obliki le na njegovo zahtevo.

Poenostavitev in razbremenitev

Kot so po dopisni seji danes sporočili z vlade, bodo z novim predlogom novele poenostavili in administrativno razbremenili davčne zavezance in davčni organ. Sledijo tudi ciljem okoljske politike.

Predlog tako med drugim omogoča uveljavljanje odbitka davka na dodano vrednost tudi za osebna motorna vozila za opravljanje dejavnosti, in sicer za vozila brez izpustov ogljikovega dioksida.

Prav tako bi novela prinesla večjo fleksibilnost davčnemu organu za pojasnjevanje polj obračuna davka na dodano vrednost, ki ga davčni zavezanci morajo predložiti preko sistema eDavki.

Davčnim zavezancem glede na predlog novele ne bo več treba predložiti seznama prejetih in izdanih računov ob prvem obračunu davka na dodano vrednost, so zapisali v sporočilu za javnost.

Z vladnim predlogom se ukinja tudi prag za obvezen vstop kmetov v sistem davka na dodano vrednost z ohranitvijo možnosti uveljavljanja pavšalnega nadomestila ali prostovoljnega vstopa v sistem davka na dodano vrednost, račun v papirni obliki pa se bo kupcu izročil le na njegovo zahtevo.

Spremembe tudi pri obdavčitvi uvoza in izvoza blaga

Kot so pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje, se s predlagano novelo, ki jo je pripravilo finančno ministrstvo, v nacionalno zakonodajo prenaša tudi več evropskih direktiv, ki urejajo nekatere obveznosti glede davka na dodano vrednost pri opravljanju storitev in prodaji blaga na daljavo.

Cilj predloga novele je tako uresničitev načela obdavčitve z davkom na dodano vrednost v državi članici potrošnje, to po pojasnilih vlade pomeni po stopnjah, ki se uporabljajo v Sloveniji, vključno z dobavami blaga na daljavo s tretjih ozemelj ali iz tretjih držav uvoženega blaga.

Predlog ukinja tudi oprostitve plačevanja davka na dodano vrednost na blago v pošiljkah neznatnih vrednosti, ki se v Slovenijo uvozi s tretjih ozemelj ali iz tretjih držav.

Finančno ministrstvo je nov predlog novele pripravilo, potem ko je na julijski seji državnega zbora predlaganim spremembam zakona o davku na dodano vrednost zmanjkal le en glas podpore in so končale zakonodajno pot.

Predlog novele je bil eden od zakonov iz paketa sprememb davčne zakonodaje, ki ga je vlada pripravila z namenom spodbujanja gospodarskega okrevanja po pandemiji covida-19.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tako to gre (nepreverjen)

Jaz nikoli ne zahtevam računa za storitve.
Saj mi nihče ne vrne denarja, ki ga porabim.
Je pa zanimivo, kolik opapirja se porabi za vse te račune.
Primer pri Mercatorju kupiš 2 žemlji in dobiš POL METERSKI račun.
Zraven tistih ubogih žemljic še en kup nekih brezveznih obvestil in reklame.

Ip (nepreverjen)

Bravo.

Starejše novice