Računsko sodišče je od ministrstva za infrastrukturo zahtevalo pojasnila glede prenosa upravljanja mariborskega letališča na državno družbo DRI upravljanje investicij.

Po izteku odpovednega roka najemne pogodbe Aerodroma Maribor bo upravljanje z Letališčem Edvarda Rusjana Maribor prevzela družba DRI upravljanje investicij. Ta zdaj bije bitko s časom, saj imajo manj kot dva tedna časa za pridobitev obratovalnega dovoljenja. Obratovalno dovoljenje podeljuje Agencija za civilno letalstvo, DRI pa je vlogo za pridobitev dovoljenja vložila šele ta torek.

Načrtovani prenos upravljanja mariborskega letališča pa zdaj zanima tudi Računsko sodišče. Ta je po poročanju Večer in Pop TV ministrstvo za infrastrukturo zaprosilo za pojasnila o prenosu upravljanja letališča na državno družbo DRI.

Ali DRI izpolnjuje pogoje?

Kot poroča Večer, je iz dokumenta, s katerim razpolagajo razvidno, da mora ministrstvo med drugim pojasniti razloge za prekinitev sodelovanja z Aerodromom Maribor, še posebej pa 'in-house' pogodbo obeh partnerjev glede premičnega in nepremičnega premoženja letališča.

Ministrstvo mora med drugim dokazati, da DRI sploh izpolnjuje pogoje za omenjeno pogodbo, računsko sodišče pa pričakuje tudi dokazila o pravnem pregledu stvarnega premoženja. Zanima jih tudi pravna podlaga o financiranju obratovanja letališča z javnimi sredstvi.

Računsko sodišče po poročanju časnika resničnost grožnje o morebitnem vračanju več kot deset milijonov evrov evropskih sredstev, ki jih je država pred leti dobila za posodobitev letališke infrastrukture, v primeru, če letališče ne bi obratovalo.

V primeru prenosa upravljanja z letališčem bi lahko šlo tudi za privilegiranje državnega podjetja ali celo za nedovoljeno državno pomoč.

Negotovost nogometašev, letov ne morejo potrditi

Menjava upravljavca mariborskega letališča prihaja ob najbolj nepravem času za to letališče. V zadnjih letih je edini pravi promet letališče beležilo po zaslugi nogometnih ekip. Tako se pogosto govori o tem, da je pravzaprav NK Maribor najboljša stranka mariborskega letališča.

Težave z rezervacijo čarterskega poleta na mariborskem letališču ima tako izraelska ekipa Maccabi Haifa, ki bo 18. julija igrala v Murski Soboti. Izraelci želijo v Slovenijo prispeti 16. julija, vrniti pa se v noči s četrtka na petek, 19. julija ob 2. uri. Kljub temu, da Izraelci let oglašujejo in prodajajo tudi svojim navijačem, pristojni na mariborskem letališču letov zaradi negotovosti ali bo sploh obratovalo še niso mogli potrditi.

Pristojni na ministrstvu za infrastrukturo so sicer optimistični, da bi lahko dovoljenje bilo izdano v doglednem času, toda s tem se ne strinjajo strokovnjaki. Pridobivanje obratovalnega dovoljenja za upravljanje z mednarodnim letališčem lahko traja tudi več mesecev. V tem primeru bi bilo mariborsko letališče nekaj časa zaprto, letov pa ne bi bilo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice