Ob tem lepem vremenu se že vsi sprašujemo, kdaj bomo spet lahko spili pijačo s prijateljem na sončnih terasah lokalov. To so pojasnjujejo na današnji vladni novinarski konferenci.

Ob koncu današnje vladne novinarske konference so se dotaknili tudi naslednjega protikorona paketa, ki bo naslovil najbolj prizadeta podjetja in ob tem izpostavil predvsem turizem.

Naslednji teden se bo gospodarski minister Zdravko Počivalšek sestal s hrvaškim ministrom, s katerim bo spregovoril o možnosti prehajanja meje na področju turizma, o isti tematiki pa nameravati govoriti tudi z Avstrijci.

»Vse bo odvisno od tega, kako bomo v Sloveniji in sosednji državah obvladovali širjenje koronavirusa. Zdaj smo lahko ponosni na naše rezultete in jih moramo čuvati,« je še dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ponoven zagon gostinske in turistične dejavnosti je sicer predviden v mesecu maju, točni termini pa še niso znani. 

Omejitev gibanja podaljšana čez praznike

Vladni govorec Jelko Kacin je namignil, da bo v tem času veliko več jasnega: »Najprej je treba povedati, da bo vlada pripravila tretji seženj ukrepov, ki bo omogočil turističnemu gospodarstvu, da preživi in se ponovno uvede. Dostave je možno koristiti že sedaj, ne samo za 'drive in', tudi picerije že veselo dostavljajo pice oziroma jih lahko prevzemate tam. Mislim, da ni daleč od trenutka, da bo svetovalna skupina priporočila, da lahko odpremo lokale, ki strežejo na prostem. Veliko lažje je zagotoviti varnost, če je to na prostem.« 

»Ukrepi na področju gostinstva in hotelirstva so v pripravi, po prvomajskih praznikih bi imeli pravico sanjati še kaj bolj konkretnega,« je še dodal Kacin, a hkrati opozoril, da lahko danes pričakujemo podaljšanje ukrepa o omejitvi gibanja tudi čez praznike.

V Avstriji je sicer odprtje restavracij in hotelov predvideno za drugo polovico maja.

Na vprašanje, kako bodo zagotovili varnost posameznikov pa avstrijski premier Kurz odgovarja, da z dvema ključnima točkama. In sicer bodo pravila družbenega distanciranja še naprej veljala, poleg tega pa bodo razmiki med mizami in sedeži odslej veliko večji.

»Ali bomo lahko šli počitnice kam drugam, bodo odgovorile tudi države, kamor bomo želeli na počitnice,« je ob tem pristavil Kacin.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice