Slovenija se je na lestvici privlačnosti za najboljše kadre v letu 2020 med 132 državami uvrstila na 31. mesto in za dve mesti nazadovala v primerjavi z lanskim letom.

Raziskava Global Talent Competitiveness Index (GTCI) poslovne šole INSEAD, švicarske zaposlovalne agencije Adecco in Googla države med drugim razvršča glede na njihovo sposobnost ustvarjanja, privabljanja in ohranjanja talentov. Letošnjo lestvico so sicer snovalci nekoliko spremenili in dopolnili, med glavnimi so v raziskavo vključili komponento prilagajanja na tehnologijo, piše STA.

Na prvem mestu je tudi v letošnji raziskavi država, katera se že od osamosvojitve omenja kot naš vzor, Švica.

Nezanimivi za vrhunske kadre

Slovenija se je med posameznimi kriteriji najbolje odrezala pri poklicnih in tehničnih veščinah, pri globalnem znanju ter ohranjanju talentov. Po teh kriterijih se je uvrstila na 27. mesto, pri privabljanju kadrovskih potencialov pa se je uvrstila najslabše, in sicer na 49. mesto.

Švici sledijo ZDA, nato Singapur, Švedska in Danska. Nemčija je letos na 11. mestu, sosednja Avstrija je končala na 17. mestu, Italija je pristala na 36. mestu, Hrvaška pa na 59. mestu.
 

Pred nami tudi Čehi in Estonci

Med novejšimi članicami EU sta se pred Slovenijo na 24. in 25. mesto uvrstili Estonija in Češka. Nižje na lestvici pa so Latvija (33. mesto), Litva (35. mesto), Slovaška (39. mesto), Poljska (44. mesto) in sosednja Madžarska (52. mesto). Bolgarija in Romunija sta na 55. oziroma 64. mestu.

Na lestvici mest se je najvišje uvrstil New York, sledijo London, Singapur, San Francisco in Boston. Ljubljana se je med 155. mesti uvrstila na 79. mesto, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice