Slika je simbolična.
Po sodnikih in delavcih v zdravstvu si višjih plač v javnem sektorju želijo še gasilci, policisti in delavci v kulturi. Zaradi vse večjih napetosti smo preverili, kakšne so sploh plače v javnem sektorju in kdo torej prejme največ?

V zadnjih tednih se vrstijo zahteve vse več skupin javnega sektorja po zvišanju plač in napovedi zaostrovanja sindikalnih aktivnosti.

Vladi ob tem očitajo tudi, da problematiko plač rešuje parcialno le pri nekaterih poklicnih skupinah, ki so deležne privilegirane obravnave, medtem ko za ostale vztraja, da bo nesorazmerja odpravljala v okviru prenove plačnega sistema.

Po občinskih funkcionarjih in vojakih so k dvigu svojih plač pozvali še gasilci in policisti. Zaostrovanje aktivnosti napovedujejo v zdravstveni negi, takojšnja pogajanja o boljšem vrednotenju svojega dela pričakujejo tudi v kulturi.

V oči jih bode namreč napovedano izplačilo sodnikom in tožilcem v višini 600 evrov bruto mesečno z začetkom letošnjega leta, vladna stran pa je dan pred napovedano zdravniško stavko v začetku meseca dosegla sporazum tudi z zdravniškim sindikatom Fides.

Preverili smo, kakšne so sploh plače v javnem sektorju in kdo sestavlja vrh največjih zaslužkarjev pri nas.

Najvišja plača skoraj 18 tisoč evrov, najnižja 11 tisočakov

Prečesali smo portal plač javnega sektorja in preverili, kdo so prejemniki najvišjih izplačil. Zadnji dostopni podatki, ki se nanašajo na plače v novembru prejšnjega leta, razkrivajo, da veliko večino sestavljajo zaposleni v zdravstvu, prvo petdeseterico pa sestavljajo še dva asistenta na medicinski fakulteti, nekaj visokošolskih učiteljev, dva višja državna odvetnika, pravosodni svetnik in ravnatelj Osnovne šole Sostro.

Na lestvici najvišjih plač v javnem sektorju je na prvem mestu sicer naveden okrožni sodnik svetnik na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani, ki je novembra lani prejel 26.872 evrov.

Vendar so na 24 ur po preverjanju podatkov ugotovili, da ne gre za redno plačo, ampak še za znesek, ki ga je sodnica prejela po sodni odločbi, kot poračun za štiri leta. 

Najvišja plača tako novembra pripada višjemu zdravniku specialistu v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, ki je na svoj račun prejel 17.716 evrov.

Temu pa sledi prav tako višji zdravnik specialist iz Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj. Ta je novembra prejel plačo v višini 16.962 evrov. Enako plačo je prejel tudi višji zdravnik specialist v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor.

V prvi deseterici med največjimi prejemniki so še direktor Zdravstvenega doma Trebnje (16.022 evrov), višji zdravnik specialist in zdravnik specialist Splošne bolnišnice Trbovlje (15.774 evrov), sledita še višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in visokošolski učitelj medicinske fakultete (15.774 evrov) in višja zdravnika specialista Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem (15.063 evrov).

Na drugem koncu prvo petdeseterico zaključuje višji zdravnik specialist iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki je novembra prejel plačo visoko 11.220 evrov.

Kdaj bodo odpravljena plačna nesorazmerja?

Koalicija je prav včeraj začrtala izhodišča reforme javnega plačnega sistema, ki jo bodo začeli v spodnjem delu plačne lestvice po pogajanjih o odpravi plačnih nesorazmerij.

Cilj je, da v javnem sektorju ne bi bilo več plač, nižjih od minimalne, pravi premier Robert Golob. Iskali bodo tudi skupno osnovo za usklajevanje plač, pokojnin in socialnih transferjev.

Po premierjevih besedah se po pregledu analize stanja v koaliciji strinjajo, da enotnega plačnega sistema že nekaj časa ni več. »Pred tem si ne bomo zatiskali oči, temveč bomo ta sistem reformirali,« je dejal Golob.

Glede predvidene časovnice plačne reforme premier napoveduje, da bo do aprila dogovor o odpravi plačnih anomalij, za širšo reformo pa bo potrebnega več časa.

Sledili bodo tudi nekaterim predlogom, ki so jih dobili v zadnjih tednih, in sicer da bi bilo razmerje med najnižjo in najvišjo plačo v javnem sektorju ena proti sedem.

Prav tako bodo iskali skupno osnovo za usklajevanje plač, pokojnin in socialnih transferjev. »Ta del usklajevanj je zelo pomemben, ker ne želimo vsako leto znova odpirati, ali je sistem še vedno enoten,« je pojasnil.

Komentarji (31)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pohorskisvizec

Hahah...golobček, kako boš razmerje 1:7 uredil. A boš tem znižal plače, ki imajo preko 16.000 Eur ali celo 17.000 Eur? A boš zvišal plače, da bo razmerje 1:7?

Rola (nepreverjen)

sdsevoc Seveda bodo tudi znižali. A tebi se ta znesek zdi normalen? Za javni sektor gre! Ja sedaj se pač eden mora ukvarjati z barabijami prejšnjih vlad.

In reply to by pohorskisvizec

Kaco (nepreverjen)

Nevem če ima smisel razlagat sektašu.

In reply to by Rola (nepreverjen)

Ć (nepreverjen)

Veš da bodo nižali, že zdaj jim bežijo v tujino strokovnjaki. Višali pa tud ne, ker nimajo kje vzet.

In reply to by Rola (nepreverjen)

Rola (nepreverjen)

Teh 'klopov' ni veliko pa naj kar gredo ti staruhli v tujino. Osnovna bruto plača mladih zdravnikov v Sloveniji je med 2,209 - 2,584 eurov. Najvišji plačni razred pa je od 3.400 - 4.138 euri. Obstajajo pa takšne pijavke a jih ni veliko.

In reply to by Ć (nepreverjen)

Miki Mali (nepreverjen)

Gdo beži v tujino?? Zdravniki sigurno ne, tam (primer Avstrija) zdravnik mora delat, ob 7,30 ambulanta začne delat (ne od 9 uri) corona dodatek za vse enak 500,€,a v Sloveniji po 15000 in več, v Avstriji zdravnik da injekcijo, preveze ran dela zdravnik (LKH Graz) tu v Slo bogovi v belem???

In reply to by Ć (nepreverjen)

pohorskisvizec

Ti si pa naiven, če jim bodo znižali jih bodo tožili, ti verjameš tej perjadi in njegovi zalegi!Min. za finance je pa tiho, ko rit!

In reply to by Rola (nepreverjen)

Rola (nepreverjen)

Vidiš pri tebi se takoj opazi da si po horoskopu prostak oziroma svečkar.

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec

Vlada je umaknila predlog za dodatni znesek sodnikom in tožilcem! Tebi v vednost rola!Žališ pa ti...kdo je potem prostak...svečko pa si lahko veš kam vtakneš!

In reply to by Rola (nepreverjen)

Ostri Frannc (nepreverjen)

PO komunistično Golob je na sestanku z Sodniki sam obljubil povišanje za 600 Eur brez parlamenta in ministrstva za finance in delo.On lahko ker je za vas BOG BOGOVA.

In reply to by pohorskisvizec

Ostri Frannc (nepreverjen)

Golobov komunajzer dobro ,da imate Janšo,ki je za vse kriv.Ali niste na oblasti znižajte Baroboni ste vi komunajzarji že od 45 leta zakaj zdaj tistim ,ki imajo preveč še sedaj talate Bonbonjere za delavce upokojence pa nič.

In reply to by Rola (nepreverjen)

2g (nepreverjen)

Pa glih ta partijski izdelek JJ, je pravi, danes preoblečeni komunajzar, ki je zaradi svoje nesposobnosti zapustil sedajšnji vladi in državljanom ta džumbus. Danes stvari na srečo gredo naprej.

In reply to by Ostri Frannc (nepreverjen)

Vlada (nepreverjen)

Pritiski golobček, golobizem, titoizem je vsega kriv

In reply to by 2g (nepreverjen)

Matej_1973-00000 (nepreverjen)

Trik plačnih razmerij in faktorja 7 je v tem kako se napravijo plačilni stebri. Če izzvamete direktorja iz stebra, kjer je čistilka potem je to trik, ki znotraj določene ustanove omogoča bistveno večja razmerja kot faktor 7. Na koncu je vse v retoriki vlade.

n8 (nepreverjen)

Nobenemu stebru ni mogoče verjeti, razen betonskemu, ker je viden.

In reply to by Matej_1973-00000 (nepreverjen)

El macho (nepreverjen)

Takoj prekinit pogodbe o zaposlitvi z lenimi parazitkami dohtarskimi, pa naj spizdijo v tujino, kot je šel Bešič Loredan v Švico in so ga nagnali nazaj po pol leta! Naj gredo tile balkanđije s ponarejeno zastonj izobrazbo, če si upajo! Oni se enačijo in bi konkurirali zdravnikom s Harvarom in Oxfordom ..., balkanci neuki! Marš!

Jaz sem (nepreverjen)

Plača v podjetju elektro maribor za mesec december. Za 148 delovnih ur sem dobil 1175,70€ bruto. Kaj to se komu zdi normalno za plačo v podjetju v državnem sektorju? Za vsako naduro katero pa sem delal pa dobim 6,20€ bruto. Tak da nebi kdo mislil da imamo električarji v tem podjetju bajne plače. Lep pozdrav

pohorskisvizec

Koliko dobi direktor, pa je že atomska fizika! Golobček je vlekel tam 17.000,00 eur plače na mesec. Niti 500,eur si ne zasluži!

In reply to by Jaz sem (nepreverjen)

2g (nepreverjen)

Tudi če je, je to še vedno premalo, da bi si ustvaril v Australiji privatno kliniko, tako kot si jo je vaš oskubljeni "golobček". Sicer si pa nihče plače sam ne določa. Ureditev plačnega sistema ni mala stvar. Od osamosvojitve pa do danes se še nobena vlada ni resno ukvarjala s to problematiko.

In reply to by pohorskisvizec

23 (nepreverjen)

Še veliko je takih "golobčkov" med nami s takimi plačami.

In reply to by pohorskisvizec

Mona lisa (nepreverjen)

Za 148 ur. Torej nisi delal polni čas. Si dobil dovolj.

In reply to by Jaz sem (nepreverjen)

Jaz sem (nepreverjen)

To je 7.93€ bruto na uro...kaj te z tabo je narobe...še študenti imajo več...kaj ti te je

In reply to by Mona lisa (nepreverjen)

Ajgor2 (nepreverjen)

"Višji zdravnik specialist"....kakšne nazive si vse izmišljujejo, samo zato, da višajo plače...umetno. Kaj sledi?...nad-višji zdravnik nad-specialist?....

Pohorčan (nepreverjen)

V totem Slovenistanu je fse kuj ena banda drhalska. Tote delafce pa naj kar čkomijo, banda fsem totem bi kosti polama.

Kajpada Ponas (nepreverjen)

Polna socialna pomoč znaša 421,89 EUR za odraslo osebo. Mogoče bi na osnovi tega zneska uredili tisto razmerje 1:7, kaj pravite, dragi faraoni?

Zdravko Lajh (nepreverjen)

Tovariš s časovnicami bo vse porihtal... ooo ho ho

2g (nepreverjen)

Nekdaj so tovariši to nekdaj že porihtali. Od osamosvojitve naprej pa je postalo vse drugače. Upanje sicer obstaja, da bodo sedanji "tovariši" tudi znali vsaj približno urediti ta razmerja med "gospodarji" in "hlapci". Da ne bo ostalo vse zgolj na papirju.

In reply to by Zdravko Lajh (nepreverjen)

BrezposelniDelavec (nepreverjen)

Kaj se gredo eni zakaj ne obstaja neka regolativa kar se plač tiče, prvo je potrebno vse te naše sindikaliste dobesedno nagnat in točno določiti razpone plač, seveda v prvi vrsti bi pa morale vse plače javnega sektorja biti pogojene glede na večkratnik delavske palče oz. pogojena glede na plačo delavca saj on je tisti kateri daje prispevke, da se kasta lahko preserava. Mislim, da bistvo razvoja države in državne rasti je že zdavnaj skrenala iz poti, tako da se bo potrebno vrniti nazaj k osnovam.

Darko Dajhur (nepreverjen)

VIOLE nosijo informacije policajem za gnarje...Tako so postali špiclji in dobijo na roke drobiž da izdajo prijatelje! Izdajalci viole...

Vlada (nepreverjen)

Golobizem bo dal tem prvorazrednim še več, drugorazrednih ljudem pa jemlje,. To je golobizem titoizem

pohorskisvizec

Golobizem nas vodi v propad!Kaj se slepite!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice