Ministri vlade so predstavili tretji sveženj ukrepov, ki sestavljajo zadnji protikorona paket. Največ zanimanja je požel ukrep turističnih bonov, ki jih bodo prejeli vsi državljani, tudi mladoletni.

Vlada je na sinočnji seji zaključila z obravnavo predloga Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije bolezni COVID-19 za državljane in gospodarstvo.

Predlog tretje protikoronske zakonodaje vsebuje začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 na področju dela, javnih financ, gospodarstva, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, štipendij, subvencije študentske prehrane, visokega šolstva, infrastrukture ter javnega naročanja.

Med ključnimi ukrepi, ki jih zakon vsebuje so subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, podaljšanje nadomestila za čakanje na delo na področju gostinstva in turizma do konca junija in uvedba turističnih bonov, ki jih bodo prejeli državljani za koriščenje v slovenskih turističnih nastanitvah.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je podrobneje predstavil ukrep turističnih bonov.

Polnoletni bodo prejeli 200 evrov, mlajši 50 evrov

Izkoristili jih bomo lahko za nočitev ali za nočitev z zajtrkom v turističnih nastanitvah (hoteli, počitniški domovi, kampi, turistične kmetije in vsi ostali nastanitveni obrati za kratkotrajno bivanje)

Boni bodo unovčljivi od 1.6 do 31.12.2020

Lahko jih bomo koristili tudi za rezervacije preko spletnih portalov (Booking.com, Airbnb....)

Bodo zgolj v elektronski obliki, uveljavljali jih bomo s svojo davčno številko pri ponudniku storitve

Bon bo mogoče unovčiti le v celoti pri enem ponudniku

Finančna uprava bo ponudniku v osmih od predložitve nakazala znesek bona

Prenos med družinskimi člani bo najverjetneje mogoč, a ga bo vlada še uredila v uredbi

Višina državne pomoči, ki jo predstavljajo turistični boni, je ocenjena na 345 milijonov evrov

Še o odpiranju mej, hotelov in zdravilišč

Počivalšek je potrdil, da je v stalnih stikih s kolegi iz sosednjih držav glede odpiranja mej, kar je nedvomno zelo pomembno za turizem. Po napovedih naj bi se meja z Avstrijo in Madžarsko odprla po prvem juniju, za končne odločitve pa so odgovorni notranji ministri držav, ki so ravno tako v nenehnih pogovorih na to temo.

Hoteli in nastanitve nad 30 sob bodo po besedah Počivalška lahko odprli svoja vrata najpozneje s prvim junijem, tudi za zdravilišča in bazenske komplekse pa Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja protokole dela, kar pomeni, da ko bodo ti protokoli objavljeni, bo tudi za to področje možno odprtje. 

Minister poudarja, da je pri odločitvi za turistične bone prevladovala rešitev, da s turističnimi boni odločitev o izbiri turistične destinacije prepustijo državljanom, turistične delavce pa motivirajo, da jih pritegnejo. Počivalšek verjame, da je to boljša rešitev kot zgolj zagotovitev neposredne finančne pomoči, hkrati pa priznava, da protikrizni ukrepi ne morejo rešiti vseh težav.

» Uporabimo čisto preprosto prispodobo, zagotovili smo ribiško palico, ribe pa bodo morali loviti sami, tako kot vsi ostali na trgu,« je nazorno opisal Počivalšek in pozval državljane, da podprejo slovenski turizem, ki je zelen, čist, varen in trajen.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice