Poslanec socialnih demokratov Dejan Židan je dobil odgovor na poslansko vprašanje glede nedeljskega obratovanja prodajaln znotraj turistično informacijskih centrov, muzejev in drugih javnih zavodov.

Kot smo poročali, se turistično informacijski centri, muzeji in drugi javni zavodi sorodnih področij soočajo s težavo po uveljavitvi novele zakona o trgovini.

V slednji je prepovedano obratovanje trgovin ob nedeljah in dela prostih dni, med izjemami pa so le prodajalne do 200 kvadratnih metrov na mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Odprte pa so lahko tudi manjše prodajalne, če delo opravljajo nosilci trgovinske dejavnosti oziroma prokuristi, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci. 

Židan se je za razlago obrnil na ministrstvo

Turistično informacijski centri, muzeji in drugi javni zavodi so se ob tem znašli v dilemi. Tudi sami namreč izvajajo trgovinsko dejavnost, ampak ravno ob nedeljah in praznikih je v turistični dejavnosti tudi največji obseg dela.

Jih je predlagatelj zakona pozabil uvrstiti med izjeme?

Problematiko so izpostavili tudi na seji sveta regije, številni pomurski zavodi, med drugim Zavod za turizem, kulturo in šport Murska Sobota, Turistično informacijski center Moravske Toplice, Zavod za upravljanje kulturne dediščine Grad, Zavod za turizem in razvoj Lendava in drugi, so se obrnili na tržni inšpektorat v Murski Soboti, a pojasnil niso dobili.

Zadevo je preveril poslanec Dejan Židan, ki se je s poslanskim vprašanjem obrnil neposredno na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo oziroma na ministra Zdravka Počivalška.

Predlagatelj zakona je bila poslanska skupina Levice in tudi njihov prvak Luka Mesec se strinja z Dejanom Židanom, da določila za turistično informacijske centre ne bi smela veljati (foto: Bobo).

Ministrstvo pravi ne, a tudi predlagatelj Mesec meni drugače

Odgovor, ki ga je Židan prejel s strani ministrstva, ga ni posebej razveselil. Ministrstvo zakon tolmači na način, da za turistično informativne centre in tudi za muzeje, ne velja izjema. Torej lahko ob nedeljah delo opravlja le prokurist, dijak, študent in upokojenec.

Poenostavljeno rečeno, prodajalna v turistično informacijskem centru v Expanu je lahko na nedeljo oziroma na dela prost dan odprt samo v primeru, če delo opravlja direktorica Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Brigita Perhavec ali za to najamejo študenta oziroma dijaka preko naportnice. 

»To je neumnost. Po tej logiki tako recimo gost iz Kočevja pride v Grad na Goričkem, lahko kupi vstopnico, ne more pa kupiti recimo medu ali drugega izdelka,« meni nekdanji prvak socialnih demokratov Dejan Židan. Kot pravi, je ves čas glede te problematike tudi v stiku z Luko Mesecem, saj je predlagatelj zakona bila Levica. Tudi Mesec naj bi zagovarjal stališče, da prepoved obratovanja ne velja za turistično informacijske centre in muzeje, a se je ministrstvo sedaj postavilo na nasprotno stališče. Po besedah Židana se bodo z Mescem uskladili, kako naprej, najbolj enostavna pot bo verjetno, da državni zbor pripravi predlog obvezne razlage zakona. 

Za nedeljo se jih obravnavana kot trgovine, v vladnem odloku pa ne

Naj spomnimo še na problematiko obratovanja turistično informacijskih centrov v zvezi z vladnim odlokom sprejetim zaradi zajezitve epidemije.

Dokončnega odgovora z ministrstva še nismo sprejeli, toda nazadnje so podali precej dvoumno pojasnilo, kjer se sklicujejo tudi na nedeljsko obratovanje.

»Omeniti moramo tudi to, da včasih za turistično informacijske centre veljajo omejitve glede delovanja trgovin (na primer nedeljsko delo), vendar sedaj še ne smejo delati (ker so to turistične storitve), čeprav so lahko trgovine odprte,« so nam odgovorili z gospodarskega ministrstva in povzročili precej nejasnosti. Ni kaj, turistično informacijski centri v zadnjem obdobju ne morejo biti preveč zadovoljni s celotno situacijo in razlagami resornega ministrstva. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice