Sredi epidemije koronavirusa prihaja do občutne pocenitve pogonskih goriv.

V torek bo potrebno za liter 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest po novem odšteti 1,029 evra, kar je 17,6 centa manj kot doslej. Liter dizelskega goriva se bo pocenil za 12,9 centa na 1,017 evra. Gre za najnižje cene v več letih.

Nazadnje je bil 95-oktanski bencin tako poceni maja 2009, ko se je svet spopadal s finančno in gospodarsko krizo, dizelsko gorivo pa marca 2016. To je bil ravno čas odločanja o postopni liberalizaciji slovenskega trga naftnih derivatov, piše STA.

Prosti trg le za avtoceste in hitre ceste

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah namreč zdaj določajo sami.

Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane in se določajo v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar - evro. Upošteva se pa tudi biokomponenta.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice