Po podatkih poročila Evropske komisije je v Evropski uniji zaposlenih 241 milijonov ljudi, kar je največ doslej. Stopnja brezposelnosti je najnižja od začetka tega stoletja, plače pa so se prvič po letu 2008 zvišale v vseh državah članicah.

Padec brezposelnosti je večji od pričakovanj, oblikovanih na podlagi gospodarske rasti, poročajo na STA. Tudi na Hrvaškem, v Grčiji in Španiji ter na Portugalskem, kjer je brezposelnost razmeroma visoka, so zabeležili močno rast zaposlenosti. Po ocenah komisije so k zmanjšanju prispevale tudi strukturne reforme, ki so jih države članice izvedle po krizi leta 2008.

Tudi v Sloveniji večja verjetnost, da si brezposelna oseba hitro najde delo

V Sloveniji je bila stopnja zaposlenosti lani 71,1-odstotna, kar je 1,8 odstotne točke več kot predlani. Stopnja zaposlenosti mladih se je zvišala za 0,4 odstotne točke na 35,1 odstotka. Stopnja brezposelnosti se je v Sloveniji lani v primerjavi z letom prej znižala za 1,5 odstotne točke na 5,1 odstotka, stopnja brezposelnosti med mladimi pa za 2,4 odstotne točke na 8,8 odstotka.

Zaposlenost za nedoločen čas je lani narasla v vseh državah razen v Italiji. Najmočnejša je bila na Cipru, Danskem, Slovaškem in v Sloveniji. Povečala se je tudi verjetnost, da bo brezposelna oseba v enem mesecu našla delo. Med državami, ki so na tem področju lani zabeležile posebej velike izboljšave, so v Bruslju izpostavili tudi Slovenijo.

Verjetnost, da bo zaposlena oseba v enem mesecu prešla med brezposelne, se je med članicami Evropske unije lani po drugi strani znižala, pišejo na STA.

Plače v Evropski uniji rastejo zmerno

Rast plač je bila tako kot prejšnja leta hitrejša v državah srednje in vzhodne Evrope, povprečna rast plač v celotni Evropski uniji pa je bila zmerna. Opazen je tudi trend zmanjševanja srednje plačanih delovnih mest.

Njihov delež med vsemi delovnimi mesti se je med letoma 2002 in 2018 v povprečju znižal za 13 odstotnih točk, delež nizko in visoko plačanih delovnih mest pa se je v tem obdobju povečal za pet oziroma sedem odstotnih točk.

Pričakovano se povečuje tudi delež delovnih mest, ki zahtevajo bolj kompleksne veščine, medtem ko se delež delovnih mest z bolj rutinskimi nalogami znižuje.

Spremembe davčne in socialne zakonodaje po letu 2008 so po ugotovitvah Evropske komisije v skoraj vseh državah članicah zmanjšale stopnje neenakosti. Zmanjšal se je tudi delež ljudi, ki živijo pod pragom revščine. Izdatki za socialno varnost so bili v državah z višjimi povprečnimi prihodki več kot petkrat višji kot v državah z nižjimi prihodki.

Stanje na trgu dela bi lahko države po ocenah Bruslja v prihodnje še izboljšale, če bi med drugim omogočile lažje prehajanje med zaposlitvami in povečale zaposljivost državljanov, še pišejo na STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice