Slika je simbolična.
Vlada naj bi se po občutni podražitvi pogonskih goriv v zadnjih dneh vnovič odločila za regulacijo cen, je na Twitterju danes namignil premier Janez Janša.

Odločitev o tem je pričakovati še danes, dan po tem, ko je regulacijo cen pogonskih goriv napovedal najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Robert Golob.

Po poročanju Radia Slovenije naj bi vlada ceno za liter 95-oktanskega bencina določila pri 1,56 evra, za liter dizla pa 1,668 evra. Ukrep naj bi veljal tri mesece.

To so potrdili na gospodarskem ministrstvu

Da vlada na dopisni seji pravkar odloča o ponovni uvedbi regulacije cen goriv, so za portal N1 potrdili na gospodarskem ministrstvu, ki je pripravilo uredbo.

Vlada se je za začasno regulacijo maloprodajnih cen določenih naftnih derivatov odločila 14. marca zaradi hudih motenj na mednarodnem in domačem trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen. Najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi je določila pri 1,503 evra za liter, dizla pa 1,541 evra za liter.

Take so trenutne cene ... 

Regulacija je veljala do konca aprila. S 1. majem so cene pričakovano občutno poskočile, v minulih dneh pa so se še zviševale. Danes cena 95-oktanskega bencina zunaj omrežja avtocest in hitrih pri treh največjih ponudnikih v državi na bencinskih servisih Petrola in MOL Slovenija znaša 1,717 evra za liter, medtem ko je na servisih OMV Slovenija pri 1,714 evra. Na avtocestnem omrežju se medtem giblje nekaj nad 1,78 evra.

Za liter dizla je medtem po bencinskih servisih Petrola in MOL Slovenija zunaj avtocestnega omrežja treba odšteti 1,862 evra, pri OMV Slovenija pa 1,856 evra. Na avtocestnem omrežju medtem dizel stane malenkost več kot 1,92 evra.

Golob napovedal ponovno regulacijo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je sicer sredi prejšnjega tedna napovedal, da bo vlada preverila zadnje dogajanje na trgu pogonskih goriv in po potrebi ukrepala. Takrat je odločitev vlade, da z majem ne regulira več cen pogonskega goriva - vlada je odločitev sprejela v tednu po parlamentarni volitvah, na katerih je slavilo Gibanje Svoboda -, utemeljil s stabilizacijo trga, tako v smislu količin kot cen.

Predsednik Gibanja Svoboda Golob je medtem v ponedeljkovi oddaji Studio 9. maj napovedal ponovno regulacijo.

Na vprašanje, če bodo ceno le regulirali ali se obetajo tudi subvencije, je odgovoril, da je to odvisno od razmer v svetu in cenovnih gibanj v sosednjih državah. Kot pravi, je potrebna kombinacija treh stvari: dogovora s trgovci, kako naj se ti vedejo pri določanju cen, regulacije, ko gre za marže trgovcev in dajatve, pa tudi subvencij, denimo za kmete ali prevoznike.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Včeraj je novi mandatar G. Golob povedal, da bo on reguliral ceno bencina takoj, ko prevzame funkcijo. Že je 'vlada' v odhodu to storila z zamudo. Sicer je 1% za pohvalit to dejanje saj vsako prepisovanje prinese določeno znanje.

Starejše novice