Slika je simbolična (Foto: Bobo).
Do drugega kroga predsedniških volitev nas ločita le še dva dni. Mi pa smo preverili, za koga bodo bralci volili to nedeljo, Anžeta Logarja ali Natašo Pirc Musar. To so rezultati.

Volivci bodo v nedeljo na sedmih predsedniških volitvah v samostojni Sloveniji odločili, kdo bo peti predsednik republike, ki bo nasledil Boruta Pahorja.

Izbirali bodo med Anžetom Logarjem in Natašo Pirc Musar, ki sta v prvem krogu med sedmerico kandidatov prejela največ glasov. Glasovanje bo potekalo na 3117 voliščih v Sloveniji in tujini.

Danes je sicer še zadnji dan, ko lahko predsedniška kandidata nagovarjata volivce, opolnoči se bo namreč končala volilna kampanja in bo nastopil volilni molk.

Ta bo trajal vse do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju. 

Predčasno glasovalo 4,8 odstotka volivcev

V nedeljo bo glasovanje v Sloveniji med 7. in 19. uro potekalo na 2999 rednih voliščih in 88 voliščih omnia. 30 volišč pa bo odprtih v tujini.

Obvestilo volivcu, ki ga je Državna volilna komisija vsem volilnim upravičencem poslala pred prvim krogom predsedniških volitev, velja tudi za nedeljski drugi krog. Vendar to za oddajo glasu ni nujno potrebno, ampak je le informativne narave in pripomoček, da lahko volilni odbor hitreje najde volivca v volilnem imeniku.

Posamezniki, ki so obvestilo zavrgli, se lahko volitev udeležijo tudi brez njega, in sicer na istem volišču kot v prvem krogu. Da lahko izkažejo identiteto, pa potrebujejo osebni dokument.

V preteklih treh dneh je bilo na posebnih voliščih možno glasovati tudi predčasno. Predčasnega glasovanja od torka do četrtka se je po podatkih Državne volilne komisije udeležilo 76.725 volivcev, kar je približno 4,8 odstotka vseh volilnih upravičencev. Predčasno oddane glasove bodo prešteli v nedeljo po zaprtju volišč.

V prvem krogu Logar pred Natašo Pirc Musar

Drugi krog predsedniških volitev je potreben, ker v prvem poskusu 23. oktobra nihče izmed sedmerice kandidatov ni dobil absolutne večine glasov volivcev.

Največ jih je, tudi po prištetih glasovnicah iz tujine, sicer prepričal Logar, za katerega je glasovalo 33,95 odstotka volivcev, za njegovo protikandidatko v drugem krogu Pirc Musarjevo pa je glasovalo 26,88 odstotka volivcev.

Za tretjeuvrščenega Milana Brgleza, skupnega kandidata koalicijskih strank Gibanje Svoboda in SD, je glasovalo 15,45 odstotka volivcev. Sledili so kandidat Vesne Vladimir Prebilič z 10,60 odstotka, kandidatka Resni.ce Sabina Senčar s 5,94 odstotka, kandidat NSi Janez Cigler Kralj s 4,37 odstotka in kandidat Levice Miha Kordiš z 2,81 odstotka podpore.

V prvem krogu je na volišča prišlo 51,74 odstotka volilnih upravičencev. Udeležba je tako znova presegla 50 odstotkov, kar se ni zgodilo že od leta 2007.

Rezultati ankete o glasovanju v drugem krogu predsedniških volitev

Ker se drugi krog predsedniških volitev vztrajno približuje, smo se pred nedeljskim odprtjem volišč odločili preveriti, komu bodo svoj glas namenili naši bralci.

Takšni so rezultati.

V anketi je sodelovalo 487 udeležencev oziroma bralcev.

Pri tem jih je 237 oziroma 48,67 odstotka glasovalo, da bodo v nedeljo v drugem krogu predsedniških volitev izbrali Anžeta Logarja, 250 oziroma 51,33 odstotka bralcev pa je glasovalo, da bodo na volitvah izbrali Natašo Pirc Musar.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
orožnik (nepreverjen)

Tesno bo, ampak nekateri še vedno ne razumejo, da ples "svobode" ni to, kar naivno pričakujejo.....

Surfeiter (nepreverjen)

Kampanjsko in glupo ... vse je bolje kot SDS ...

In reply to by orožnik (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

bom pa v nedeljo Volil Brglesa
samo da ne zmaga Janša

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Ajgor1 (nepreverjen)

Zanimivo kako čunta ve vse o Logarju in Janši ne spomni se pa ničesar o svojem možu in podjetjih, ki jih ima v lasti. Lepo ji je razložil Brecelj kam spada....

Surfeiter (nepreverjen)

laže

In reply to by Ajgor1 (nepreverjen)

ip (nepreverjen)

58.3% za Logara. Tak bo

Starejše novice