Opolnoči se je iztekel rok za vložitev pritožb glede projekta Magna Nucleus. Če ne bo presenečenj po pošti, bo to pravnomočno, kar je pogoj za gradbeno dovoljenje.

Opolnoči se je dokončno iztekel rok za vložitev pritožb s strani tistih nevladnih okoljskih in drugih organizacij, ki jim je Agencija Republike Slovenije priznala status stranskega udeleženca v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja Magni za njeno investicijo v Hočah, poroča STA. Okoljevarstveno soglasje za začetek prve faze projekta, ki predvideva lakirnico za okoli 400 zaposlenih, je agencija za okolje izdala v začetku avgusta.

V Magni so bili na izdajo gradbenega dovoljenja pripravljeni čakati do konca septembra, sicer bi se lotili načrta B in pospešili aktivnosti za gradnjo tovarne na Madžarskem.

Status stranskega udeleženca je imelo deset okoljevarstvenih organizacij, najbolj trd oreh za vlagatelja pa so bile Umanotera, Slovenski E-Forum in Alpe Adria Green. Medtem ko so z Umanotero hitro našli skupen jezik, pa sta se slednji dve nameri po pritožbi odrekli tik pred zdajci, potem ko sta dosegli protokola o dopolnitvi okoljevarstvenega soglasja.

Začetek poseka dela Rogoškega gozda

Če bo soglasje tudi v resnici postalo pravnomočno, se bodo morda že ta teden začela tudi dela družbe Slovenski državni gozdovi na štirih hektarjih Rogoškega gozda, še poroča STA. Za zagotovitev nadomestnih kmetijskih zemljišč morajo namreč posekati drevesa ter območje še pred izdajo gradbenega dovoljenja poravnati za poznejši navoz rodovitne zemlje z zemljišča bodoče lakirnice.

Nevladne okoljske organizacije so sicer kljub dejstvu, da so se odrekle pravici do pritožbe, izrazile nezadovoljstvo zaradi pritiskov, ki naj bi jih bile deležne v zadnjem času. Slednje je med drugim obsodil predsednik državnega zbora Milan Brglez, pa tudi Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij. Da takšne razmere ustvarjajo korupcijska tveganja, pa je opozorila protikorupcijska komisija.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice