Še ta mesec prihajajo sezonski delavci iz Romunije, ki pa bodo pred opravljanjem dela morali v karanteno. Brezposelni iz evidenc zavoda za zaposlovanja sezonsko delo zavračajo, ker jim zaslužek zniža nadomestilo.

V Kmetijski zadrugi Selnica ob Dravi so zadovoljni z letošnjim pridelkom jabolk. Konec avgusta bodo pričeli z obiranjem, pri tem pa jim bodo tudi letos pomagali sezonski delavci iz Romunije. A ti bodo morali k nam pripotovati več dni pred pričetkom dela.

»Obvezna bo karantena, ko pridejo v Slovenijo, potem bomo tudi mi zagotovo vsaj deset dni pozneje pričeli z obiranjem jabolk,« pravi direktor Kmetijske zadruge Selnica ob Dravi Janko Stojković.

Janko Stojković, direktor Kmetijske zadruge Selnica ob Dravi

Sezonsko delo zavrnejo zaradi znižanja nadomestila

Na mariborski območni službi zavoda za zaposlovanje pričakujejo, da letos vsem sadjarjem in vinogradnikom vendarle ne bo uspelo pridobiti obiralcev iz tujine.

Zato bodo poskušali na sezonsko delo napotiti čim več brezposelnih, ki pa se jim za vsak zaslužek višji od 200 evrov sorazmerno zniža nadomestilo za brezposelnost.

»Pri tem je prisotna kalkulacija. Tisti, ki malo več zaslužijo, se jim splača sezonsko delo. Tisti, ki pa gredo za krajše obdobje in sklenejo podjemno pogodbo, pa verjetno imajo pomisleke,« pravi Bernard Memon, vodja območne službe mariborskega zavoda za zaposlovanje.

Zavrnitev sezonskega dela pa za brezposelne iz evidenc nima posebnih posledic.

V Avstriji od osem do deset evrov, pri nas pol manj

Marsikateremu ponudniku sezonskega dela pa preglavice ob iskanju delavcev predstavlja tudi bližnja meja z Avstrijo.

»Mi smo tukaj ob meji in tako so se že oblikovale skupine, ki ostanejo pri nas in katere gredo čez mejo,« pravi direktor kmetijske zadruge iz Selnice ob Dravi. Čez mejo se za vsako uro dela zasluži od osem do deset evrov, pri nas pa v povprečju pol manj. 

Sezonski delavci iz evidenc brezposelnih pogosto nezanesljivi

Predvsem tisti, ki prvič poprimejo za sezonsko delo in ga niso vajeni, mnogokrat ne zadovoljijo pričakovanj svojih delodajalcev.

»Velikokrat so delodajalci razočarani in nas obvestijo, da naša delovna sila občasno postaja nezanesljiva. Kršijo pogodbena določila, saj pogosto ne pridejo na delo in v službo in tako naprej,« pa še dodaja vodja mariborske območne službe zavoda za zaposlovanje.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Maribor1943 (nepreverjen)

Pol majn, te pa sam pobiraj mutec.

goostt (nepreverjen)

Delo osvobaja, važen je dobiček, ne delavec, to je potrošni material !?

In reply to by Maribor1943 (nepreverjen)

Mariborcan od nekdaj (nepreverjen)

Socialna je skoraj 400 eur na mesec, zakaj ne bi za 10 do 15 ur na teden aktivirali zdrave socialne prejemance? Aktivni bodo, manj depresivni in imeli bodo občutek da so koristni, zdaj pa raje doma letiho in se sebi smilijo.

Pezde plemeniti (nepreverjen)

Ha😂😂😂 za 3€ ali 4€ si lahko sami obirate gamad izkoriščevalska 😂😂🖕😂😂.tako bi reku jajo in bi obiral jabolka po Sloveniji.

Off (nepreverjen)

Obiranje sadja v Sloveniji je obiranje delavcev ! To je tlačansko delo .

Navijac (nepreverjen)

Posteno placajte pa bo

ce ge va ra (nepreverjen)

Ja, glij zdaj de nam prasci svetovali ko so za njih pocitnice konec.
Imam predlog, vsi takoj nazaj v zlovenijo na klanje prascov in nato dva tedna fešte!
Prite ka imamo rejsan nekaj prascov za zakol..!

Danvid (nepreverjen)

Ne lažite 8-10 eur v Austriji'plačajo 6eur pika.pri nam pa hočejo da jim delaš za 4eur,tujcom plačajo 3ali3,50eur.pa Pameten ne bo šel v to škropivo delat za kilo kruha na uro.plačajte pošteno pa bo tudi slovenjskih delavcev dovolj.

Default (nepreverjen)

Prasci izkoriscevalni

Brezposelni so (nepreverjen)

lenuhi, teroristi, neizobrazeni ki zivijo od socialne pomoci.

Dragan Krstić (nepreverjen)

Naj mi nekdo razloži kako je mogoče da so avstrijska jabolka, hruške, krompir, zelenjava cenejša od slovenskih pridelkov če Avstrijci bolje plačujejo obiralce kot Slovenci. Pa še nekaj bi dodal; bodimo veseli da nam Hofer in Lidl ne odpeljeta vso našo hrano v Avstrijo in Nemčijo saj je naša hrana po mnenju večine Slovenceljnov najboljša, najbolj zdrava in okusna. Sveže štručke, dišeče štručke, slovenske štručke.

Starejše novice