Med Mestno občino Maribor in stečajnim upraviteljem Športnega centra Pohorje še vedno ni dogovora o o plačilu prenosa žičniških naprav na Mariborskem Pohorju.

Stečajni upravitelj propadlega Športnega centra Pohorje Drago Dubrovski je že kmalu po prevzemu žičnic, za katere je imela družba od leta 2009 sklenjeno 40-letno koncesijo, zahteval plačilo v višini knjigovodske vrednosti 17 milijonov evrov, medtem ko sta se občina Ruše in država svojemu delu lastnine odrekla. Mariborska občina se s tako visokim zneskom ne strinja, zato se s stečajnim upraviteljem še vedno ni uspela dogovoriti o plačilu prenosa žičniških naprav na Mariborskem Pohorju, ki jih je v dolgoročno upravljanje že lani oddala Marpromu.

Mestna občina Maribor je opravila svojo cenitev, ki je bila veliko nižja, po neuradnih informacijah le tri milijone evrov. To je bilo nesprejemljivo tako za Dubrovskega kot za DUTB, ki se kot upnik lahko nadeja poplačila, zato je ta opravil svojo cenitev.

Ko je bil dogovor že skoraj dosežen, je znova padel v vodo ...

Ko je že kazalo, da se bodo vse strani v okviru mediacije uspele dogovoriti za okoli sedem milijonov evrov, mariborska občina vendarle na to ni pristala in je predlagala novo cenitev, katere stroške so nosili vsi partnerji. Očitno pa jih je nova cenitev v višini 14,5 milijona evrov spet presenetila, z njo pa je verjetno v vodo padla tudi možnost za tako ugodno poravnavo, kot je bila že ponujena, poroča STA.

Na mestni občini so za STA potrdili, da so s cenitvijo seznanjeni, a je niso želeli podrobneje komentirati. So pa ob tem že dali vedeti, da jim ocenjena vrednost tudi tokrat ni po godu, saj so iz županovega kabineta sporočili, da jih višina okvirno ne zadeva, saj zagovarjajo stališče neodplačnega prenosa lastnine iz DUTB na občino.

Zakaj neodplačen prenos?

Mariborska občina še ponudi argument, da so v primeru reševanja športnega turizma v regiji delovali odgovorno, saj niso dopustili propada tako infrastrukture kot tudi ne regijsko povezanega turističnega gospodarstva. S tem so po njihovih besedah zagotovili obstoj in celo rast delovnih mest ter vrednost omenjene infrastrukture, ki bi ob njihovi neodzivnosti praktično nična. Na občini zato pričakujejo, da jih država nagradi za odgovorno delovanje in izvede dokončen neodplačen prenos. O tem so po njihovih besedah že potekali razgovori na gospodarskem ministrstvu.

Kako naprej?

Najnovejša poteza občine pa je po poročanju STA neprijetno presenetila Dubrovskega, saj po njegovem iz tega izhaja, da je bilo leto in pol pogajanj le vlečenje za nos in neresen pristop k reševanju problematike. Kot vse kaže, bo očitno potreben sodni postopek. "Občina je bila natančno seznanjena s koncesijsko pogodbo, v kateri natančno piše, kaj se zgodi v primeru stečaja koncesionarja, in točno to bomo terjali, če še zadnji poskus mediacije ne bo mogoč," je dejal stečajni upravitelj in dodal, se bo zadeva nekega dne končala, takrat pa bodo terjali še zamudne obresti. Vse skupaj bi tako lahko zneslo tudi več kot 20 milijonov evrov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice