Socialnih demokrati Maribor so pred sejo mestnega sveta Mestne občine Maribor predstavili svoje stališče o odloku za dvig komunalnega prispevka.

Socialni demokrati Maribor ugotavljajo, da je za kvalitetno obravnavo odloka potrebno zagotoviti predstavitev elaborata ZUM urbanizem, planiranje, projektiranje, ki je omenjen v preambuli in je osnova za izračune komunalnega prispevka.

Politična stranka ni naklonjena možnosti, da bi investitorji posameznih objektov sami gradili komunalno infrastrukturo, jo kasneje poračunali s komunalnim prispevkom in jo predali mestni občini v upravljanje. Navajajo, da so možne posledice tovrstne prakse, ki smo jih lahko nedavno videli v primeru Brezje.

V stranki prav tako niso prepričani, da je kvaliteta izvedbe izgradnje ustrezno nadzorovana.

Navkljub dejstvu, da predstavlja prispevek v primeru novogradnje relativno majhen del celotnih stroškov investicije, je ta pri obstoječih objektih, ki se po dolgih letih komunalno opremljajo s priključkom na kanalizacijo ali vodovod občutno višji oziroma nesorazmeren, menijo.

Socialnih demokrati Mestno občino Maribor pozivajo, da preuči možnosti za stroškovno primeren način priključevanja obstoječih objektov na komunalno infrastrukturo.

Kot pravijo, zagovarjajo stališče, da se omogoči čim večjemu številu občank in občanov priključitev na obstoječo komunalno infrastrukturo.

Razlogi za to so sedanji potencialni negativni vplivi na okolje in raven življenjskega standarda prebivalcev Maribora., dodajajo. 

Konkretni primeri iz terena kažejo, da stroški priključitve na kanalizacijsko omrežje za socialno šibkega občana oziroma družino v starejšem objektu znašajo po novem približno 3000 evrov od česar znaša komunalni prispevek približno 1500 evrov, saj se prispevek povečuje za kar 40 odstotkov.

Znesek je visok, zato v stranki predlagajo, da predlagatelj do druge obravnave najde in predlaga ustrezno rešitev kako ranljivim skupinam občanov olajšati oziroma omogočiti priključevanje na komunalno infrastrukturo brez dodatnega oteževanja njihovega gmotnega položaja, še pozivajo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Spellbound Dizzy (nepreverjen)

Milijoni, milijarde (čisto vseeno) komentar v Državnem svetu ...........

Starejše novice