Poslanski skupini SDS in NSi bi upravičenost do državne pomoči pogojevali s spoštovanjem vladnih odlokov.

Na odboru za finance so včeraj obravnavali sedmi protikoronski sveženj ukrepov, ki zajema številne ukrepe na področju sociale in gospodarstva, med drugim prinaša dodatke za upokojence, študente in zaposlene ter verskim uslužbencem prinaša temeljni dohodek, zvišuje pa se tudi kritje povračila dela fiksnih stroškov in omogoča nadomestilo prostovoljnim gasilskim društvom. 

'Neposlušni' si ne zaslužijo pomoči

V minulih prazničnih dneh je precej pozornosti vzbudilo smučišče na Krvavcu, ki je v nasprotju z vladnim odlokom obratovalo, upravljavec Janez Janša pa je bil zaradi tega tudi oglobljen s strani inšpektorjev.

V luči te državljanske nepokorščine sta notranji minister Aleš Hojs in premier Janez Janša namignila, da kršitelji ukrepov ne bi smeli biti upravičeni do državne pomoči v času epidemije. 

Amandma dobil podporo

Kot je razvidno iz vloženih amandmajev k PKP7, sta ravno to sedaj predlagali poslanski skupini SDS in NSi. V predlogu novega 89. a člena bi tako dodali »da subjekt, ki je uveljavil pomoč v obliki nadomestila za začasno delo, delnega povračila plače zaradi odreditve dela s skrajšanim delovnim časom, ali temeljnega mesečnega dohodka, ni upravičen do pomoči, če mu je bila izrečena globa zaradi kršitve odloka, izdanega na podlagi odstavka 39. člena ZNB.« 

Predlagani amandma je sprožil precej razburjenja na družbenih omrežjih, številni pa izpostavljajo, ali tako tudi duhovniki ne bodo prejeli temeljnega dohodka.

Cerkev je namreč ravno nedavno poravnala globo zaradi organizacije svete maše na Brezjah ob prazniku Marijinega vnebovzetja. Postavlja se še vprašanje, ali bodo prizadeti tudi denimo protestniki, ki so hkrati samostojni podjetniki.

Z nekaj zadržki so sicer dopolnilu s takšno vsebino bili naklonjeni tudi v večini preostalih poslanskih skupin. Odbor za finance je tako dal zeleno luč predlaganemu amandmaju, zato se mu na današnji seji, kjer bodo potrjevali PKP7, obeta podpora v državnem zboru, čeprav je bilo moč slišati, da bi lahko bil ukrep ustavno sporen. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice