Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
V Listi za pravičnost in razvoj so napovedali lokalni referendum.

Iz Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti v občini Maribor, bolj znani kot Listi za pravičnost in razvoj, so sporočili, da so na župana Mestne občine Maribor Saša Arsenoviča naslovili poziv, da iz predvidene obravnave novega občinskega prostorskega načrta umakne predvideno umestitev sežigalnice na območju v bližini Snagine sortirnice.

Menijo, da o umestitvi sežigalnice ne more in ne sme odločati župan in koalicija, ampak občani sami: »V kolikor bo njegova koalicija v občinskem svetu predviden občinski prostorski načrt, vključujoč sežigalnico, sprejela, pa v LPR napovedujemo izvedbo referenduma na sprejeti akt.«

V LPR so dodali, da bodo s prvimi aktivnostmi osveščanja občanov pričeli že v prihodnjih dneh. 

LPR: Mesto si sežigalnice ne želi

»Predvidena umestitev sežigalnice je v nasprotju z vsemi občinskimi akti, ki bi takšen poseg v prostor sploh dovoljevali. Prav tako zanjo ni razloga, saj je Mestna občina Maribor sprejela Strategijo prehoda mesta Maribor v krožno gospodarstvo, v Trajnostni urbani strategiji pa izrazil voljo, da si mesto sežigalnice ne želi,« so zapisali. 

Menijo, da prebivalci Maribora vse bolj ločujejo odpadke, in navajajo, da je trenutno odpadkov, ki bi bili primerni za sežig in s tem za ekonomsko rentabilnost sežigalnice, manj kot deset odstotkov količin, potrebnih za delovanje sežigalnice v predvidenem obsegu.

»Povedano drugače, kar 90 odstotkov odpadkov naj bi vozili od drugod,« so zapisali.

»Navsezadnje ni zanemarljivo, da se optimistični pričetek obratovanja sežigalnic predvideva v roku sedmih let (2029-30), kar je časovno preveč oddaljeno, da bi lahko kakorkoli pripomoglo k blažitvi trenutne energetske krize. Ravno nasprotno, sedem let se bo ves denar kanaliziral v izgradnjo sežigalnice namesto v povečevanje deleža obnovljivih virov energije in izboljšave električnih omrežij,« so še navedli v LPR. 

Hkrati so napovedali, da bodo v imenu svetniške skupine LPR do predvidenega roka, 3. julija 2022, naslovili utemeljene pripombe na predmetno gradivo.

Za odziv smo se obrnili na Mestno občino Maribor, odgovore še čakamo.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Marko44 (nepreverjen)

Sežigalnico že imamo, Surovina na Teznu vsakih par let.

A je to bolje od nadzorovanega sodobnega obrata, butalci v Listi za pravičnost in razvoj?

Pa še to, Dunaj ima sežigalnico v središču mesta.

Fikret (nepreverjen)

Spet se dobri projekti minirajo, podobno kot pri obvoznicah 15 let nazaj. Potem se pa sprasujemo zakaj mesto stagnira. Mesto Maribor sezigalnico seveda hoce, saj bi vsi radi predvidljive cene ravnanja z odpadki.

Mariborčan1975 (nepreverjen)

tudi zaradi Auerja in njegovih populističnih predlogov mesto na določenih segmentih stagnira. Naredi pa itak nikoli nič, roke pa ima vedno obrnjene proti sebi!

avokado (nepreverjen)

Ta model si zasluži, da mu smeti vozimo pred vrata, pa naj se igra z filozofijo.

In reply to by Mariborčan1975 (nepreverjen)

Leka (nepreverjen)

Starejši Mariborčani se spomnijo kako je bilo z čistilno napravo v Dogošah ,ki je nastala pred 20 leti in kakšna pridobitev je za Maribor ? Ali poznate te pridobitve ? Zaradi čistilne naprave plačujemo dražje vodarine kot mesta ,ki tega nimajo . Nihče ne jamči ,da bomo ob sežigalnici plačevali še dodatno za sveži zrak ! Slovenija je dežela Butalcev .

avokado (nepreverjen)

Ti si butalka, ker verjameš da je zakopavanje smeti v zemljo pametna zadeva, ali pa samovžigi na Teznem. Pa kaj je z vami, imeli bi otroke pa pse, pa mačke in tisoč konzervi....

In reply to by Leka (nepreverjen)

Kiko70 (nepreverjen)

Ti bi ja raje drek v Dravo spuscal. Žalostno, ko berem take komentarje, potvoje bi se se smogli s kocijami vozit. Absolutno sem za napredek mesta, končno vodstvo mesta dela z mesto in napredek.

In reply to by Leka (nepreverjen)

avokado (nepreverjen)

Če Mariborčani nočejo sežgati svoje lastne smeti v svoji Občini, naj jih sami pojedo ! Nam jih ni treba v gozd vozit.

Starejše novice