Foto: Bobo
Vlada je na današnji seji vladnega odbora za gospodarstvo sprejela nov odlok, ki pa ne prinaša sprememb.

Kot so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje, je bil z namenom, da se omeji gibanje prebivalstva in zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covid-19 predlagan nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji, ki začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije z nekaterimi izjemami.

Obstoječi odlok je namreč v veljavi samo še do vključno 6. januarja, nov odlok pa bo tako začel veljati 7. januarja 2021 in bo veljal do vključno 13. januarja 2021. 

Pozivi niso zalegli

Z novim odlokom se ohranijo izjeme, kot veljajo v obstoječem odloku. V Obrtni zbornici Slovenije in Trgovinski zbornici Slovenije so sicer danespozvali k takojšnjemu odprtju storitvenih in obrtnih dejavnosti oziroma odprtju neživilskih trgovin v epidemiološko ugodnih regijah.

Tega, torej odprtja trgovin s tehničnim in gradbenim materialom, avtopralnic in podobno, zdaj ni moč pričakovati vsaj teden dni.

Frizerji ostajajo odprti

V obstoječem odloku so navedene naslednje izjeme, ki bodo tako v veljavi še naprej:

 • prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah (tehnično blago ni prepovedano),
 • tržnice s hrano,
 • lekarne,
 • prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,
 • kmetijske prodajalne,
 • bencinski servisi,
 • finančne storitve,
 • pošta,
 • dostavne službe,
 • dimnikarske storitve,
 • trafike in kioski za prodajo časopisov in revij, 
 • storitve frizerskih salonov,
 • individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve (na primer psihoterapija, akupunktura, ajurvedske storitve),
 • osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno,
 • druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.
 • Dikcijo »v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje« je treba razumeti na način, da to blago predstavlja vsaj polovico asortimana ali skupaj ali posamično (če na primer prodajalna prodaja le živila).

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lool (nepreverjen)

To kar se najmanj rabi je odprto, frizeri, avtopralnice, to , kar pa se najvec rabi, oblacila,obutvi itd, pa zaprto?! Očitno je, da tile, ki sedijo in si riti in cucke segrevajo, niso koncali nobene sole. Zato pa je drzava tak, kjer je. Na dnu. On se malo manjka pa se vse se v to malo luknjo not podre.. Najrajsi bi vsi vzeli kake sekire, metke, lopate, pa sli nad vlado in jih malo razrecili ali pa vse prepravili. Saj to kaj delajo... Sramota. Sramota EU, in vsem drzavam ki so okrog nas in se vsak smeje in dela norca iz nas. No. Iz teh kur?ov...
Lp,

SLO (nepreverjen)

Potrpimo še malo. Moramo to preizkušnjo premagati. Ja res je vlada je ogromno kriva glede izvajanja ukrepov. Še hujši so pa oni ko ničesar ne upoštevajo in samo podaljšujejo to stanje. Očitno bomo morali začeti sami kaznovat te nepridiprave in škodoželneže svoje domovine.

In reply to by lool (nepreverjen)

dd (nepreverjen)

Potrpi še malo ja, tako kot te fopajo o "čisto malo še" že od pomladi, čisto malo še pa bo res, pa še malo, pa bo leta 2022 boljše (mogoče), če ne pa 2023, če ne pa 2024 sigurno hahahaha....še enkrat-DOKLER SE BO MASOVNO TESTIRALO VSEPOVPREK TAKO DOLGO SE TO SRANJE NE BO KONČALO, NITI PO CEPLJENJU.

In reply to by SLO (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

Daj zdrži še tudi ti in upoštevaj navodila za dobrobit družbe. Vidim, da si v velikih osebnih težavah. V glavnem zdrži še te tri mesece. Noben te ne sili da se cepiš če se tega bojiš.

In reply to by dd (nepreverjen)

dd (nepreverjen)

tri mesece?? kaj pa bo po treh mesecih, a sem jaz kaj spregledal ? a ti DEJANSKO verjameš barbiki, ko je spet FOPAL kako bo maja že življenje normalno? Ob tako počasni dobavi cepiva ko dobimo zgolj 50k odmerkov na mesec se bo preceplo dovolj velik % populacije ravno do leta 2025

In reply to by SLO (nepreverjen)

Starejše novice