Slika je simbolična (foto: Bobo).
Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je spregovorila o aktualnem epidemiološkem stanju v Sloveniji.

Vladna govorka Maja Bratuša je predstavila zadnje epidemiološke podatke v Sloveniji. Sedemdnevno povprečje se še naprej znižuje, a število pacientov ostaja visoko in se še povečuje. V slovenskih bolnišnicah je danes 21 bolnikov več kot jih je bilo včeraj.

Med regijami z nižjo pojavnostjo koronavirusa od državnega povprečja so med drugim Obalno-kraška, Goriška, Pomurska in Podravska regija, najvišja pa je v Primorsko-notranjski regiji.

Številke se umirjajo, a ne pozabite na ukrepe

Kot je dejala vodja svetovalne skupine Mateja Logar, se situacija v splošni populaciji v zadnjem tednu umirja in ukrepi enajstdnevnega zaprtja države kažejo učinek.

To se sicer še ne kaže v bolnišnicah, ki so še zmeraj zelo zasedene, zato je Logarjeva opozorila na upoštevanje osnovnih ukrepov, da ohranimo ugodne trende in s tem pritisk na bolnišnice.

Pri tem je spomnila na upoštevanje razdalje, uporabo mask, higieno rok in tudi na prezračevanje prostorov. Vnovič je tudi pojasnila razliko med izolacijo in karanteno. 

Upad virusa med populacijo pripisuje kombinaciji cepljenja in učinkov ukrepov.

»Če ne bi uvedli dodatnih ukrepov med 1. in 11. aprilom, bi v tem trenutku bile številke bistveno višje. Trenutno se umirjajo. Vemo pa, da je to krhko ravnotežje in zato toliko bolj poudarjamo, da ob sproščanju dejavnosti, vsak poskrbi za svojo varnost in varnost svojih bližnjih,« je poudarila vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje.  

V pričakovanju umirjanja tudi v bolnišnicah, skrb ob prvomajskih praznikih

V odgovoru na novinarsko vprašanje je potrdila, da bo v rumeni fazi večina kulturnih prireditev pod pogoji Nacionalnega inštituta za javno zdravje omogočenih.

Glede cepljenja maturantov je dejala, da v spomladanskem delu mature dodatnega cepljenja ne bo, v strokovni skupini pa se pogovarjajo, da bi maturanti lahko morebitno karanteno prekinili z negativnim PCR testom.

Napovedala je tudi, da bodo na fakultetah po prvomajskih praznikih ponovno omogočene dejavnosti, doreči morajo še protokol v študentskih domovih, torej, ali se bo izvajalo samotestiranje ali hitri antigenski testi. Glede na vladni načrt lahko pričakujemo tudi sprostitev gibanje med regijami, a rdeče regije bodo po besedah Logarjeve verjetno ostale zaprte. 

Vodja strokovne skupine je izrazila bojazen, da se bodo ljudje po prvomajskih praznikih iz tujine vračali okuženi, kar bi pomenilo, da bo prišlo do ponovnega poslabšanja. Sicer pa v strokovni skupini pričakujejo, da se bo stanje v bolnišnicah začelo umirjati v roku tedna dni.

»Ljudje potrebujejo bolnišnično oskrbo nekje sedem do deset dni po okužbi. Do konca tega tedna ne bo bistvenega umirjanja, potem pa upamo na najboljše,« je pojasnila.

Verjetnost neželenih učinkov ob covidu in ob cepivu

Glede uvrstitve maturantov v prednostno skupino meni, da je še vedno prioritetna strategija cepljenje starejše populacije in kroničnih bolnikov, skupina maturantov pa je bila dodana, kakor prej športniki zaradi olimpijskih iger.

Po njenih besedah gre bolj za odločitev, ki je bila sprejeta iz sociološkega stališča, ker je matura v življenju zelo pomemben dogodek.

Izpostavila je tudi zaskrbljujoče nezaupanje v cepivo AstraZenece. 

»Trenutno je cepivo AstraZenece zelo izpostavljeno. Aspirin, ki je na voljo v prosti prodaji, lahko povzroča krvavitve in razjede v prebavilih pa to bistveno pogosteje kot pri cepivu. Prav je, da se pove o stranskih učinkih, ampak to je potrebno postaviti v ustrezen kontekst. Pojavnost hudih neželenih učinkov pri AstraZeneci je štiri na milijon. Ob tem se krvni strdki pri bolnikih, ki so s covidom na intenzivni negi, pojavijo v 40 odstotkih, pri 25 odstotkih pride do resnih zapletov.

To pomeni, da od današnjih 157 bolnikov na intenzivni negi, jih bo 40 imelo resen neželeni zaplet v obliki krvnega strdka kot posledica covida. Če to preračunamo, je ta številka na dva milijona prebivalcev bistveno višja kot so neželeni učinki, ki se lahko pojavijo po cepljenju,« je ponazorila infektologinja. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice