Mnogi podjetniki tarnajo, da se vlaganje v šport ne izplača. A to bi se lahko spremenilo, saj se Nova Slovenija zavzema, da bi se za vlaganje v šport priznale davčne olajšave.

"V NSi bomo v parlamentarno proceduro vložili zakona, s katerima bi spodbudili vlaganje v športno infrastrukturo. Podjetja in samostojni podjetniki pa bi bili za vlaganje v šport nagrajeni z olajšavami," je pred dnevi na novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Predlog novele zakona o dohodnini in novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki bi spodbujale vlaganje v šport, so vložili pretekli petek.

Davčne olajšave tistim, ki bi vlagali v šport

Kdor bi po sprejetju predlaganih sprememb vlagal v športne objekte ali opremo, bi se mu to upoštevalo kot dvakratnik pri znižanju davčne osnove.

Imamo izjemne športnike, a težave z infrastrukturo

Poudaril je, da imamo Slovenci izjemne športnike, ki imajo izjemne dosežke, a da v ozadju vedno govorimo o slabi infrastrukturi in težavami z opremo. Kot navdušen hokejist je Tonin dal primer, da je Slovenija na tem področju zelo uspešna, čeprav ima zelo slabo hokejsko infrastrukturo.

V NSi želijo spodbuditi podjetja k vlaganju v šport. "Številni nas opozarjajo, da se jim ne splača vlagati v šport, da podjetja nimajo nič od tega, zato želimo spodbuditi podjetja in samostojne podjetnike k vlaganju v šport," je dejal vodja poslanske skupine NSi in dodal, da zakon predvideva, da bi šel denar izključno za infrastrukturo ali opremo.

Zlorabe ne bi bile možne

Morebitne zlorabe bi preprečili z varovalkami, med drugim, da gre denar lahko le društvom in športnim zvezam, ki delujejo v javnem interesu oziroma tistim, ki so izbrani za izvajanje letnega programa športa na lokalni ali državni ravni.

"Preprečiti želimo, da bi to postalo orodje za davčne zlorabe, da podjetja ne bi ustanavljala društev in jim za zmanjšanje davčne osnove nakazovali denar," je pojasnil vodja poslanske skupine NSi. Poleg tega bi šel denar izključno za infrastrukturo ali opremo, ne pa za plače funkcionarjev.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice