Nova KBM je nedavno zaradi poslovnih razlogov odpustila 45 delavcev. V banki trdijo, da do konca leta odpuščanj ne bo več. Kaj pa selitev sedeža banke v Ljubljano?

Govorice o selitvi ključnih funkcij Nova KBM v Ljubljano še niso potihnile. Na Mariborinfo smo že pred časom poročali o informacijah iz neuradnih, a zanesljivih virov, da naj bi Nova KBM načrtovala selitev sedeža iz Maribora v Ljubljano, kar je nakup Abanke še okrepil. 

Nova KBM je junija podpisala pogodbo o nakupu Abanke, ki jo je država morala prodati, ker je bila tako kot Nova KBM in NLB konec leta 2013 deležna državne pomoči. Nova KBM bo za Abanko s sedežem v Ljubljani odštela 444 milijonov evrov.

»Sedež Nove KBM je v Mariboru, nobena odločitev o selitvi ni sprejeta. Si pa banka že vse od prihoda sedanjega lastnika prizadeva za strateško krepitev prisotnosti v osrednjeslovenski regiji. Banka ima že sedaj v Ljubljani in Novi Gorici poslovne prostore, kjer delo opravljajo tudi številni zaposleni (ne govorimo o poslovalnicah),« so na vprašanja Mariborinfo odgovorili iz Nove KBM.

Leto 2018 je banka zaključila s 75,5 milijona evrov čistega dobička, kar je za skoraj tretjino boljši dosežek kot leto prej, na ravni skupine pa je ustvarila 72,5 milijona evrov čistega dobička, s tem pa - kot pravijo - zasledujejo vizijo leta 2020 postati najuspešnejša banka v Sloveniji.

Nova KBM vrata pokazala 45 delavcem

Iz Nove KBM so na vprašanja Mariborinfo o odpuščanjih odgovorili, da »drži, da je Nova KBM leta 2018 napovedala, da bo v letošnjem letu število zaposlenih zmanjšala za okoli 150. Dejansko število zmanjšanja zaposlenih je za približno 10 odstotkov manjše od predvidenega.«

Nova KBM, ki je v lasti ameriškega sklada Apollo in EBRD, je namreč lani napovedala, da bo v letošnjem letu število zaposlenih zmanjšala na skupno okoli 1150 zaposlenih. 

»Večino zmanjšanja smo poskušali doseči z mehkimi ukrepi. Z mehkimi ukrepi nam cilja v celoti ni uspelo doseči, zato smo pripravili program presežnih delavcev. Tako je Nova KBM nedavno 45 zaposlenim vročila obvestila o prekinitvi delovnih razmerij zaradi poslovnih razlogov,« pojasnjujejo.

»Program presežnih delavcev je bil usklajen s sindikati v delu, ki se nanaša na določitev kriterijev za presežne delavce ter ukrepov za omilitev brezposelnosti. Vsi zaposleni dobijo odpravnino, večina še izplačilo odhodnine, vključeni pa so tudi v program prezaposlovanja - brezplačno karierno svetovanje, kako pripraviti načrt za razvoj kariere, razvijati veščine, ki pomagajo pri iskanju nove zaposlitve, pomoč pri spoznavanju potencialnih delodajalcev …« odgovarjajo iz Nove KBM.

Letos zmanjševanja števila zaposlenih naj ne bi bilo več

»Nova KBM zmanjšuje število zaposlenih od leta 2010, pod državnim lastništvom okoli 80 na leto. Tudi v prihodnje bomo vodili transparenten socialni dialog s sindikati in drugimi ključnimi deležniki v banki ter zaposlene seznanjali o sprejetih ukrepih,« še pojasnjujejo.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

To bi bil velik udarec za mb in regijo.Dober primer Kopra in njihove banke.Izguba znanja in delovnih mest.Potrebna je decentralizacija.Nujno.Predvsem s strani drzavnih institucij.Tu morajo lokalni politiki in poslanci vec naredit!

BorisH (nepreverjen)

Tako je. In poslanci, ki so v teh okolisih izvoljeni zato, da zastopajo interese lokalnih skupnosti. Oni odlocajo o zakonih, s katerimi se lahko enostavno doseze decentralizacija. Za seleitev sedeza drzavne institucije iz Ljubljane je potreben en clen v zakonu. Za vecje financiranje obcin prav tako. Od sedanjih poslancev tako na levi kot na desni ni bilo niti enega resnega predloga za decentralizacijo. Razmislimo, koga in zakaj volimo.

In reply to by Navijac (nepreverjen)

janban

V slučajo,da sedež preselijo,bom med prvimi zaprl TRR pri tej banki in ga raje odprl pri kakšni avstrijski.

Jaja (nepreverjen)

In potem se bo imenovala Nova KBL?

Starejše novice