Štajerska gospodarska zbornica se pridružuje pozivom glede Magne Nukleus.

S sporočilom za javnost so se v Štajerski gospodarski zbornici odzvali na informacije, da se zagon proizvodnje v Hočah, ki naj bi se po prvih načrtih začel naslednji teden s testno proizvodnjo, odmika, saj je pravnomočnost okoljevarstvenega dovoljenja, ki ga izpodbija nevladna organizacija Rovo, še naprej v zraku.

Okoljsko ministrstvo je sicer izdalo odločbo, s katero je zavrnilo pritožbo novomeške organizacije, a dovoljenje še ni pravnomočno, zato Magna še ne more začeti obratovati. To se sicer zgodi v roku 30 dni od vročitve odločbe ministrstva, a le, če nobena od strank v tem roku ne vloži tožbe na upravno sodišče.

ŠGZ: Izpolnite svoje obveze, spregovorite v skupnem jeziku

V zbornici pričakujejo, da bo Magna izpolnila vse, kar ji je bilo ob začetku gradnje naloženo, hkrati pa tudi, da bo ob izpolnitvi obveznosti dobila vsa potrebna dovoljenja za začetek proizvodnje. Kot so zapisali v odzivu na dogajanje, številne pomanjkljive informacije vnašajo nemir ter znižujejo ugled državi in regiji.

Kot je v odzivu na trenutno negotovost glede začetka delovanja nove Magnine lakirnice v Hočah danes zapisala direktorica zbornice Aleksandra Podgornik, je prihod tako uglednega podjetja stimulativen, saj prinaša nova delovna mesta, hkrati pa dviguje samozavest in perspektivo ljudem v regiji, poroča STA.

»Zato pozivam vse, da izpolnijo svoje obveze, spregovorijo v skupnem jeziku, prerekanja in nesoglasja pa rešujejo tam, kjer je za to predviden čas in prostor, vsekakor pa ne na plečih Štajerske in njenih prebivalcev,« je sporočila Podgornikova.

Tudi projekt Magne je po njenem mnenju takšna investicija, čeprav v tem trenutku pomeni »samo« 200 delovnih mest. »Investicija je bila signal, da lahko tudi v našem okolju nekaj uredimo hitro in korektno do tistih, ki prihajajo k nam in so pripravljeni v našem okolju investirati,« poudarja direktorica štajerske zbornice.

Ob tem je dodala, da je Magna Štajersko prepoznala kot regijo z dolgoletno industrijsko tradicijo, ljudje pa so se razveselili novih priložnosti. Obetali so tudi postopki države, ki so olajšali odločitev investitorja in pripeljali do začetka gradnje, česar so se v regiji razveselili.

»Za postopke je odgovorna država in čeprav v gospodarstvu velikokrat opozarjamo, da so dolgotrajni, birokratko zapleteni in nelogični, jih moramo spoštovati. In pričakujemo, da jih spoštujejo tudi vsi drugi. Nikakor ne moremo pristati na to, da bo zdaj Magna, drugič nekdo drug, žrtev nespoštovanja dogovorov, neurejenih postopkov, prelaganja odgovornosti in zavlačevanja,« pravi Podgornikova.

Na Štajerski gospodarski zbornici nikakor ne želijo kratiti pravic nikomur, a vsaka pravica po njihovem naleti tudi na meje. Zato je treba razmišljati široko in imeti v mislih več kot le lasten interes, so še sporočili in dodali, da od države in vseh njenih institucij pričakujejo, da bodo usklajevale interese, korektno vodile postopke in prevzemale odgovornost.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
.... ne ... (nepreverjen)

Starejše novice