Ključna ukrepa predloga osmega protikoronskega zakona, ki ga vlada že pripravlja, sta podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo najmanj do konca aprila in subvencije podjetjem ob dvigu minimalne plače.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je na današnji spletni novinarski konferenci povedal, da se bodo v kratkem s socialnimi partnerji usklajevali glede višine dviga minimalne plače. 

Z osmim protikoronskim zakonom namreč želijo pomagati gospodarstvu, da bo kljub dodatnemu pritisku zaradi epidemioloških razmer zdržalo in bilo pripravljeno na pospešitev dejavnosti, ko se bodo razmere stabilizirale, poroča STA.

Podjetjem se tako obeta podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo, ki ga je država z namenom preprečitve odpuščanja delavcev delodajalcem ponudila kot enega prvih ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19, a se po trenutni ureditvi 31. januarja izteče.

Ukrep bodo podaljšali najmanj do konca aprila.

Neto plače v Sloveniji prenizke

Podrobnosti glede subvencioniranja dviga minimalne plače Cigler Kralj ni predstavil, je pa poudaril, da bo država gospodarstvu pomagala nositi to breme. 

»Pomembno je namreč, da slišimo vse strani. Kot minister za delo ne smem spregledati na eni strani zaposlenih, ki si za pošteno delo zaslužijo dostojno plačilo - in neto plače v Sloveniji so prenizke - na drugi strani pa delodajalcev, ki bodo nosili težji del dviga minimalne plače,« je po pisanju STA poudaril.

Z letošnjim januarjem se mora skladno z zakonom o minimalni plači iz leta 2018 za izračun minimalne plače namreč uporabljati nova formula, na podlagi katere mora minimalna plača za najmanj 20, a ne za več kot 40 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške.

O znesku minimalne plače odloča minister

Znesek minimalne plače sicer določi minister za delo po predhodnem posvetovanju s socialnimi partnerji in ga najkasneje do 31. januarja objavi v uradnem listu. Podrobnosti predloga osmega protikoronskega zakona bi bile lahko sicer znane sredi prihodnjega tedna, je še napovedal minister za delo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Maribor1943 (nepreverjen)

Vlada ne bo nic dala, ker nic nima, ampak bodo delavci z minimalno placo podpirali privatnike.
Nas denar iz nasih zepov, v zepe privatnikov. Saj druga od teh fasistov nisi mogel pricekovat.

Starejše novice