»Ničesar ni izgubljenega, kljub temu, da v prvem zakonu vse ni bilo zajeto,« opozarja davčni strokovnjak in član vladne svetovalne skupine za pripravo ukrepov za omilitev posledic epidemije Ivan Simič v pogovoru za osrednjo pomursko televizijo TV IDEA.

Samostojni podjetniki pozor

Tako dopolnitve in spremembe »protikorona« zakona, ki naj bi ga v državnem zboru potrdili prihodnji teden med drugim širijo krog upravičencev do pomoči med samostojnimi podjetniki.

»Opozarjam vse samostojne podjetnike, ki so menili, da ne izpolnjujejo s prvim zakonom določenih pogojev, da se bo zdaj po novem zakonu se bo gledal padec prihodkov za deset odstotkov v celem letu in se bodo lahko zdaj še naknadno prijavili,« pravi Simič in dodaja, da bodo lahko po novem samostojni podjetniki za pomoč zaprosili do konca meseca maja za vse tri mesece za nazaj.

»Prav gotovo ni to pomoč, kot bi jo pričakoval nekdo, ki ima res velik izpad dohodkov, kot so recimo avtobusni prevozniki, gostinci in tisti, ki so morali zaprti trgovine. Ampak je to neka pomoč, ki je blažitev nekega dosti hudega udarca, ki nas je doletel.«

Ivan Simič

Ob sprejemanju ukrepov za blažitev posledic epidemije so sicer številni opozarjali na primere v tujini, kjer so države pomoči izplačevali že dan ali dva po oddaji prošnje. »Tudi v Sloveniji bi bilo to možno, ampak mi smo menili, da je boljši nadzor, če nakažeš vsem naenkrat, kot pa, da delaš nakazila vsak dan,« razlaga davčni strokovnjak Ivan Simič.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice