Rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar ni uspel s tožbo zoper sindikalno predstavnico Marijo Javornik Krečič, ki jo je tožil zaradi razžalitve. Javornik Krečičeva Tičarja javno poziva k začetku socialnega dialoga.

Rektor mariborske univerze Igor Tičar je tožil predsednico Visokošolskega sindikata Slovenije na Univerzi v Mariboru Marijo Javornik Krečič, ker je v članku za časnik Večer o spolnem nadlegovanju na rektoratu označila rektorjev odziv kot seksizem. Tičar se je čutil užaljenega tudi zaradi članka v Dnevniku o naročanju pravnega mnenja o pogojih za upokojitev na stroške univerze, kar je Javornik Krečičeva označila za malverzacije, s katerimi naj bi rektor zaobšel zakonske določbe. 

Sodni senat mariborskega okrožnega sodišča je danes odločil, da je rektor javna osebnost in je s tem dolžan prenesti več kritike kot ostali ljudje.

Svoboda izražanja ima prednost

Sodišče meni, da ni dovolj temeljev za obsodbo, zato je Marija Javornik Krečičeva oproščena vseh obtožb, Tičar pa mora poravnati stroške sodnega postopka. Sodnica je tako kot obramba sindikalistke izpostavila, da je rektor javna osebnost in da je s svojim položajem dolžan prenesti več kritike. Sporne izjave sindikalistke je tudi sodišče razumelo kot sindikalni boj in ne izjave zoper Tičarja osebno.

V presojanju med temeljnima človekovima pravicama - pravico do svobode izražanja in pravico do zasebnosti oziroma varovanja dobrega imena in ugleda - se je torej tehtnica prevesila v prid prve, poroča STA.

Javornik Krečičeva: »Upam, da je konec patriarhalnosti na Univerzi v Mariboru«

Rektor in njegov odvetnik Janko Jerman sodbe, ki sicer še ni pravnomočna, nista komentirala. Tako ni jasno, ali se bosta nanjo pritožila. Je pa izid sodbe za Mariborinfo komentirala sindikalistka Marija Javornik Krečič, ki je ob tem Tičarja javno pozvala k začetku socialnega dialoga. 

»Zelo sem vesela, da je sodišče prepoznalo in potrdilo, da je bila moja kritika na rektorjeva ravnanja po neustreznem odnosu utemeljena. Mislim, da je ta sodba pomembna zaradi širših simbolnih sporočil. Upam, da bo prispevala k začetku konca patriarhalnosti na Univerzi v Mariboru. Zdaj je rektor postavljen pred odločitev, ali se bo pritožil ali ne. S svojo odločitvijo bo pokazal, ali bo vztrajal v svojem statusu nekega tirana, ali pa bi lahko vendarle začeli s socialnim dialogom. Javno mu izrekam pobudo, da se vrnemo k socialnemu dialogu, ki ga je on z vložitvijo tožbe zoper univerzitetno sindikalistko porušil,« je povedala za Mariborinfo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice