Sindikati: Delavske plače je treba zvišati!

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Sindikati: Delavske plače je treba zvišati!

Delavci so obremenjeni, vse bolj produktivni, dobički podjetij se višajo. Po mnenju sindikatov je čas za zvišanje plač.

Sindikati: Delavske plače je treba zvišati!
  • Sindikati: Delavske plače je treba zvišati! Sindikati: Delavske plače je treba zvišati!

Po mnenju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je zdaj pravi trenutek za zvišanje delavskih plač. Razloge za to vidi Dušan Semolič v rasti gospodarstva in vse večjih dobičkih podjetij, veliki obremenjenosti delavcev in njihovi vse večji produktivnosti. Čeprav smo v Sloveniji že pred leti prerodili krizo, se povprečne plače že nekaj let vrtijo okoli 1500 evrov bruto oziroma nekaj nad 1000 evrov neto, je še opozoril Semolič.

"Kapital je okreval, zdaj je čas, da se izboljša tudi življenjski standard delavcev in njihovih družin," je pozval predsednik ZSSS.

Na morebitne negativne odzive, da bi zvišanje plač ogrozilo konkurenčnost slovenskega gospodarstva, je Semolič odvrnil: "Konkurenčnost, ki se gradi predvsem na račun nizkih delavskih plač, ni prava konkurenčnost." Cena dela je namreč v mnogih evropskih državah mnogo višja, pa so kljub temu zelo konkurenčne.

Dve tretjini slovenskih delavcev prejema podpovprečno plačo

Izvršna sekretarka pri sindikatu Andreja Poje je opozorila, da se je v Sloveniji uveljavil plačni model, ki temelji na povečevanju konkurenčnosti na račun nizkih plač. Kot je izpostavila v Sloveniji kar dve tretjini zaposlenih prejema plačo, ki je nižja od povprečne.

V Sloveniji bi morali po Semoličevih besedah preseči miselnost, da so za dobičke in dobre poslovne rezultate podjetij zaslužni le lastniki kapitala in menedžerji. "V mnogih primerih so dobri poslovni rezultati predvsem rezultat dela delavcev," je dejal.

Tudi Bruselj predlaga dvig plač

Da se plače ne zvišujejo, čeprav gospodarstvo cveti, je že v začetku junija ugotovila Evropska centralna banka, ta teden pa tudi finančni ministri evroskupine. V Bruslju predlagajo, naj ob vzdržni rasti vendarle pride do dviga plač ali znižanja davkov, kar bi vodilo v povečanje potrošnje, je povedal Semolič. 

Raje dvig plač, kot nižji davki

Predsednik sindikata je še povedal, da bi med izbiro: zvišati plače ali znižati davke, izbral prvo. "Kajti pri znižanju davkov vemo, kam pes taco moli," je dejal. V ZSSS pričakujejo, da bodo tako lastniki kapitala kot delodajalci in država ta priporočila upoštevali. "Kadar pridejo neka priporočila iz Bruslja, se jih dosledno držijo, pričakujemo, da bodo to držo ohranili tudi tokrat," je še povedal Semolič.

Lastniki poberejo dobiček, za delavce pa ne ostane nič

Sekretar Sindikata delavcev trgovine pri ZSSS Ladislav Rožič je ugotovil, da si pri nas lastniki kapitala lastijo največji delež dobička. "Še vedno plačujemo grehe menedžerskih prevzemov, ki ves denar nalagajo na banke in odplačujejo kredite, zato za delavce ne ostaja ničesar," je povedal.

Zvišanje plač je po njegovih besedah potrebno tudi zato, ker marsikje že "primanjkuje delavcev, ki za to mizerijo nočejo delati". Po nekaterih ocenah v Sloveniji manjka približno 30.000 delavcev, medtem ko je na zavodu za zaposlovanju prijavljenih 13.000 iskalcev zaposlitve. "To pa je najboljši temelj, da se vzpostavi socialni dialog in začne delati na plačah," je prepričan Rožič.

 

Jaka Maučec
sreda, 12 Julij, 2017 - 15:31 Osveženo: 14. Julij 2017 - 10:05

Soustvarjaj

Komentarji

že tako preveč dobijo in premalo delajo !!

+1
-18
-1
Komentar je zaradi veliko negativnih ocen skrit. Prikaži komentar

To so pogruntali?
Morda bodo se to poruntali, da ce bi delavci imeli tudi jurja place bi ga potrosili v svojem kraju in bi firme se vec obrnile, drzava pa vac davka od vecjih plac in vecje kupne moci.
Morda bodo ugotovili da bi za jurja marsikdo delal, ne pa da za razliko dobrih dvesto, delas kot norc za tistih 25 eur na dan. Zato jih vecina raje doma sedi, kdor si preracuna stroske obleke obutve amortizacije avta.....

+1
+13
-1

Res je,trgovec v Tušu ali pa tudi drugje dobi cca 600,00 evrov.Kje je pa povprečje v sloveniji ?????.KAKO NAJ PREŽIVI TA DELAVEC!!!! Predlagam vseslovensko vstajo-stavko ,in naj dobijo romunske in bolgarske trgovce .

+1
-10
-1
Komentar je zaradi veliko negativnih ocen skrit. Prikaži komentar

krmača verjetno govoriš iz prakse. Jaz delam delo za katerega bi moral dobit plačilo 1300€ bruto a dobim 917€ bruto. Delo je vsako leto bolj zahtevno od mene se pričakuje vse več dejansko se je obseg dela povečal za 150% pa je vse drugo isto ostalo.

+1
+9
-1

Najprej socialno ukint, da morajo vsi delat pol pa naprej. Minimalc je pa še prevelik za nekatere lenuhe..

+1
+11
-1

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.