Fotografija je simbolična.
Po poročanju časnika Večer je večina šivilj v mariborskem podjetju April ustavila stroje, saj delavci niso prejeli celotne plače za avgust. V podjetju naj bi zaposlenim dejali, da jim v službo ni več treba priti.

V podjetju za proizvodnjo vrhnjih oblačil April na Ulici Kraljeviča Marka 5 v mariborskem Melju je zaposlenih okoli sto ljudi. Med njimi je največ žensk, starejših od 50 let. Ko zaposleni avgustovske plače niso prejeli, manjkali pa sta tudi nadomestili za malico in stroške prevoza na delo, šivalnih strojev včeraj niso več zagnali.

Včeraj zjutraj sta po poročanju Večera pred zaposlene stopila lastnik Ljubo Javoršek in direktorica Sabina Šegula Emeršič ter zahtevala, da prekinejo delo in odidejo domov. Pisnih odpovedi zaposleni niso prejeli.

Lastnik podjetja naj bi zaposlenim pojasnil, da podjetje denarja nima in da razlike preprosto ne more izplačati. Razlog za to naj bi bil, da naročniki ne plačujejo svojih naročil, lastnika podjetja pa naj bi nekateri tudi tožarili po medijih in prijavljali na inšpektorat.

Podjetje April naj bi v zadnjih letih obravnaval tudi inšpektorat za delo in ugotovil več nepravilnosti.

Napovedati bo treba stavko

Zaposleni v podjetju April sicer nimajo organiziranega sindikata, a jim bodo vsaj z nasveti poskušali pomagati v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, območne organizacije Podravje in Koroška.

V zvezi so že pojasnili, da bo namesto spontane ustavitve dela treba sklicati stavkovni odbor, postaviti zahteve in napovedati stavko.

Za skoraj 600.000 evrov nakazil iz različnih javnih virov

Podjetje naj bi sicer glede na podatke Erarja v preteklih letih prejelo skoraj 600.000 evrov nakazil iz različnih javnih virov, največ od zavoda za zaposlovanje, predvsem za težje zaposljive osebe in za usposabljanje brezposelnih, poroča STA.

Večkrat jih je obravnaval tudi inšpektorat za delo in Aprilu med drugim zaradi neizplačila regresa izrekel 20.000 evrov kazni, podali so tudi naznanilo suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu.

Zaposlenim je na pomoč priskočila podravska območna enota Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Njihov izvršni sekretar Boštjan Medik jim je danes razložil, da je za sklic stavke potrebno upoštevati stavkovna pravila. Potem ko jim je predlagal, da zberejo podpise za sklic stavke, so ga popoldne obvestili, da podpisov niso zbrali, ker so vsi skupaj prestrašeni.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Izjave v javnosti g. Javorška so sramota za pravno državo ! To je besednjak nasilnežev in primitivcev , ki ustrahujejo državne organe kar je bil znano v MB že v preteklosti s strani pokojnega M.V.

Starejše novice