Država storjenega ne more popraviti, lahko pa vsaj vrne denar.

Sindikat delavcev migrantov Slovenije (SDMS) je v zvezi s sodbo Vrhovnega sodišča z dne 6.7.2017 na Ministrstvo za finance naslovil odprto pismo.

V sodbi Vrhovnega sodišča je bilo ugotovljeno, da je država od delavcev migrantov, med majem 2015 in julijem 2017, nezakonito in neopravičeno pobrala skoraj 5 milijonov evrov. To naj bi storila z odločbami izdanim samoprijaviteljem za davčna leta 2009 do 2014, točen znesek pa znaša 4.625.658,54 evra.

"V dveh mesecih od objave sodbe Vrhovnega sodišča, Ministrstvo za finance ni ne komentiralo sodbe, niti kontaktiralo SDMS v zvezi s predlogi o ustreznih rešitvah. V preteklem letu je bila sedanja ministrica, mag. Mateja Vraničar, večkrat opozorjena, da njihova spremenjena praksa temelji na okrožnici generalne finančne uprave, ne na spremembi zakonodaje," je povedala Mario Fekonja, predsednik SDMS.

Slavko Vesenjak in Davor Ozmec, odvetnika sindikata sta ugotovila, da je šlo za neupravičeno bogatenje države, ob tem pa poudarjata, da je večina ljudi ovrgla sodno pot zaradi prevelikih stroškov in po pravni poti niso bili upravičeni do vračila preplačane dohodnine. 

"Delavci so namreč v dobri veri, da doplačajo pravilno odmerjeno dohodnino, napovedali dohodke za nekaj let nazaj. Pričakale pa so jih položnice z doplačili za nekaj deset tisoč evrov. Sledili so rubeži, prodaja domov, posesti, avtomobilov, družine so razpadale," so zapisali v izjavi za javnost, kjer pišejo še, da so ljudje preveč zaupali državnim organom, ti pa so jih zaradi njihove nevednosti izkoristili. "Država vsega hudega, kar je bilo storjeno, ne more popraviti, najmanj kar lahko stori je, da ljudem vrne nezakonito zaplenjen denar," dodaja Fekonja.

Preberite še

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice