Evropska unija danes obeležuje 15. obletnico širitvenega velikega poka, v katerem se je tedanji petnajsterici pridružilo deset vzhodno- in srednjeevropskih držav, tudi Slovenija.

Petnajst let po velikem poku EU zaposluje kaos z brexitom in boj z evroskeptiki, širitvenega apetita ni, vrstijo se pozivi h koreniti reformi širitvene politike. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ob obletnici velike širitve poudaril, da je bila odločitev za vstop desetih vzhodno- in srednjeevropskih držav leta 2004 pomemben trenutek za Evropo, ki je omogočil spravo med geografijo in zgodovino stare celine. "Ostajam goreč zagovornik širitve," je še zatrdil.

Koristi članstva v EU

Slovenija je videna kot stabilna, konstruktivna, proevropska država, ki pa ne izkorišča najbolje vloge, ki jo lahko v EU igrajo majhne članice, je ob 15. obletnici velike širitve za STA ocenil vodja slovenskih pogajalcev za članstvo ter prvi in dvakratni evropski komisar iz Slovenije Janez Potočnik. Izpostavil je, da pogreša strateški premislek in več sodelovanja.

Evropska komisija je ob obletnici objavila tudi obsežno gradivo o koristih članstva deseterice v EU.

V obdobju 2003-2017 je BDP na prebivalca v Sloveniji zrasel za 41 odstotkov. Med letoma 2004 in 2020 je bilo v okviru evropskih strukturnih in investicijskih skladov v Sloveniji za 9,2 milijarde evrov naložb, je izpostavila v primeru Slovenije.

Pozivi h koreniti reformi evropske širitvene politike

Petnajst let po velikem poku EU sicer zaposluje kaos z brexitom in boj z evroskeptiki, širitvenega apetita ni. Vrstijo se svarila EU, da izgublja verodostojnost in da se igra z ognjem, saj niti po zgodovinskem dogovoru Aten in Skopja o imenu premiki niso zagotovljeni, zlasti zaradi ostrih stališč Francije in Nizozemske.

Vrstijo se tudi pozivi h koreniti reformi evropske širitvene politike. Države Zahodnega Balkana bi bilo treba obravnavati kot sveženj, saj sicer ne bo mogoče zagotoviti sprave v regiji. Širitveni proces bi moral biti bolj večplasten in postopen, več bi moralo biti vmesnih postaj pred tisto končno - polnopravnim članstvom, je za STA ocenila analitičarka fundacije Bertelsmann Stefani Weiss.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
in koliko let … (nepreverjen)

v JUGOSLAVIJI …

Starejše novice