Slovenija danes v spomin na plebiscitarno odločitev za samostojno državo leta 1990 praznuje dan samostojnosti in enotnosti.

Letos mineva že 29 let od 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Rezultate plebiscita so uradno razglasili tri dni pozneje, zato je državni praznik 26. decembra, ki je tudi dela prost dan.

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, za osamosvojitev se jih je izreklo 95 odstotkov. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Več dialoga in sodelovanja

V uradu predsednika republike Boruta Pahorja ob državnem prazniku tudi letos poteka dan odprtih vrat. Kot piše STA, bo pred predsedniško palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske, Pahor pa bo obiskovalce tudi nagovoril.

Osrednja državna proslava se je sicer odvila že v ponedeljek v ljubljanskem Cankarjevem domu. Predsednik države je v govoru poudaril, da je bila enotnost na plebiscitu odločilna za ustanovitev države in njeno enotno vojaško obrambo. Kot je dodal, danes takšne enotnosti ne potrebujemo, potrebujemo pa več dialoga in sodelovanja.

S slavnostno sejo pa so praznik obeležili tudi v državnem zboru, medtem ko je predsednik vlade Marjan Šarec na Brdu pri Kranju sprejel svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo leta 1991.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

29 let vladavine pravne kaste .

Starejše novice